Closing time…

…innebærer “nedstenging” av veksthuset og hagen på torpet vårt i Sverige. Selve torpet har vi begynt å bruke hele året, men det er deilig å stenge av hagen om høsten etter mange måneder med intensivt hagearbeid. Mens vi jobbet hardt med nedpakking av blomster, vasking og løfting av møbler, var det andre som fikk både pølseløype i skogen og forsøke seg på kløv for første gang.

Veksthuset vårt sto fullt av pelargoner som nå er nedpakket. Det er vel verdt å forsøke å overvintre pelargoner – de blir mye sterkere og kraftigere dersom du klarer å overvintre dem. Særlig vanskelig er det ikke.  De bør klippes ned og vinterlagres kjølig (cirka 5-10 grader), men de trenger likevel litt tilgang på lys. Har du dårlig plass i kjelleren din, kan det vært smart å ta pelargonene ut av pottene sine, riste av en god del av jorden og sette blomstene tett i en kasse. Husk at pelargonene likevel trenger litt vann gjennom vinterperioden.

Blomsterkrukkene ble også tømt og vasket, Det er mye deiligere å starte en ny sesong når man har gjort unna denne jobben på høsten. Og det er en viktig oppgave å gjøre – utøy og insekter har lett for å overvintre i gammel jord og veksthus.

Og så er det bokashi da. Den uvurderlige kjøkkenkomposten. Vi gravde ned ferdig bokashi i pallekarmene slik at vi har en god jord å jobbe med neste år. Bokashi Norge har mange gode tips for hvordan du går best frem med bokashi.

I stedet for å se på høsten som noe forfallent og trist, setter jeg pris på denne “nedpakkingen”. Jorden og plantene trenger hvile – akkurat som oss. Og det er faktisk bare noen måneders hvile før sesongen igjen starter, allerede i januar, med forsåing av tomater og chili.

“Dags att njuta” den kalde årstiden med andre ord!