Sugarplum Fairy

Plommer er magiske! Og etter seks års venting kom de endelig. De søte, fantastisk gode plommene. Fruktrær tar tid. I torphagen har vi både plommetrær, epletrær, pæretrær, kirsebær og morell. I år bestemte plommene og eplene seg for å komme for første gang. Siden det var første år trærne bar frukt, var de riktignok litt gjerrige på frukten, men det var tilstrekkelig til å lage noen glass med deilig plommesyltetøy som vil bli spist med andakt.

Hva må du gjøre for å få bra med plommer? Gi dem mye, god jord, Hold ugresset borte. Kjør på kompost. Legg gjerne gressklipp rundt stammen så slipper du å grave opp jorden for ugress. Beskjær grener som vokser for tett eller som vokser rett opp, Sørg for å tiltrekke humlene til hagen. Tips til planter for å gjøre akkurat det, finner du her. Rist av plommekartene til det gjør vondt langt inn i sjelen. Ellers blir plommene for små.

Vi er ikke alene om å elske søte plommer. Pass deg for vepsen som borer hull i plommen og suger i seg den søte saften.

Så hva skal du lage når du først får plommer? Plommesyltetøy er et must, synes jeg.

Ingredienser: 

  • 1 kilo plommer
  • Cirka 400 gram sukker (jeg bruker sukker med pektin slik at ikke syltetøyet blir for tynt)
  • En skvett vann eller riesling
  • Atamon (konservering – for mengde, les på pakken)
  • Sitronsyre (1 per teskjeer)

Fremgangsmåte:

  1. Fjerne stenene i plommene,
  2. Ha plommer og vann i en stor kjele.
  3. La plommene koke til de er møre,  Trekk gryten av varmen og ha i atamon og sitronsyre.
  4. Rør inn sukkeret, smak deg frem hvor mye som trengs etter hvor søte plommene er. Rør til sukkeret er oppløst. Ha kjelen tilbake på platen og kok opp. La småkoke/putre til syltetøyet tykner, cirka 20 minutter.
  5. Ha det varme syltetøyet over på rene og varme glass, skru på lokket med det samme. Oppbevar syltetøyet mørkt og kjølig,

plommesyltetoy3 plommesyltetoy plommesyltetoy4