Partytips for vertinnen

Du har middagsselskap og frenetisk forsøker du å bli ferdig til gjestene kommer om ti minutter. Du har ikke rukket å skifte, vinen er ikke åpnet og glassene står heller ikke på bordet. Ding dong. Èn gjest kommer oppi det hele 15 minutter før. Kjedelig situasjon, men med god planlegging kan du arrangere en perfekt kveld  hvor du faktisk får mulighet til å være sammen med gjestene dine – ikke bare svette over grytene på kjøkkenet.

PLANLEGG RETTENE: Sørg for å ha én rett som kan serveres kald slik at du kan lage den dagen før, det gjør alt enklere. Lag for eksempel en sashimi eller en kald suppe. Tunfisksashimi er nydelig og kan lages dagen før. Velg også gjerne en dessert du kan lage dagen i forveien. Pannacotta er perfekt; den kan lages dagen før og er svært enkel å lage. Sjokolademousse er også enkelt og desserten blir mer elegant dersom du fyller moussen i porsjonsformer, setter i fryseren, presser den ut av formene like før den skal serveres for så å pynte den. Oppskrift på lakrismousse finner du her.

GÅ FOR DET KJENTE: Posjere egg dersom du aldri har gjort det før? Dårlig idé! Gå for det kjente og de rettene du er god på.

VELG FOLK MED OMHU: Inviter en gruppe som passer sammen slik at du unngår pinlig stillhet rundt bordet eller at du må være tilstede hele tiden for å dra samtalen i gang. Det er slitsomt!

INGEN HANDLING SAMME DAG: Ha alle ingrediensene du trenger i kjøleskapet slik at du unngår å måtte løpe i butikken den samme dagen som du skal ha selskap.

FORBERED MATEN: Grønnsakene kan for eksempel kuttes dagen før.

PYNT I GOD TID: Dekk bordet dagen før. Sørg for at alle lysestaker har nye stearinlys.

HA EN TOM OPPVASKMASKIN: Sørg for at oppvaskmaskinen er tom slik at du kan sette inn skittent servise underveis. Sett også på oppvaskmaskinen underveis så slipper du at oppvasken hoper seg opp.

VASK UNDERVEIS: Ingen forlanger at du skal ha et gullende rent kjøkken når du har 10 personer på middag, men dersom du skyller tallerkener og utstyr underveis og setter det inn i oppvaskmaskinen med én gang, får du det mye deiligere når middagen er over.

INVITER SPENNENDE OG INTERESSANTE MENNESKER: Da får både du og gjestene det så mye bedre!

 

 

tapas
Dadler med bacon, en klassiker på tapasbordet, men akk så godt! Surr baconskivene rundt dadlene og stek i 15 minutter på 200 grader. Nam!
rodbet_chevre_tapas
Rødbet med chevre; enkelt og skikkelig godt. Rødbetene må bakes i cirka 40-50 minutter i 200 grader – de må bli møre. Chevre stekes i en panne og legges oppå rødbetene.
tapas4
Du sparer mye stress ved å dekke bordet dagen før.

tapas2