Sommer til tørk

Bygger du ditt eget krydderland, kan du ha dine egne tørkede urter hele vinteren. Det aller beste? At du kan stifte bekjentskap med gamle, nordiske urter i tillegg til klassikerne.

Hva sier du til for eksempel vinterkyndel? Fersk vinterkyndel er superhot. Tørket smaker den mer som kjørvel og mister mye av sterkheten. Jeg  anbefaler heller å bruke den fersk i en matrett som skal ha styrke.

Når bakerovnen på torpet først er fyrt opp og brukt til pizza og brødbaking, er det ypperlig å bruke ettervarmen til steking av marengs og for eksempel til tørking av urter. Varmen holder seg svært lenge i bakerovnen, og urtene ble lagt inn dagen etter at bakerovnen var fyrt opp siden ettervarmen holder så lenge.

Du kan fint tørke urter i vanlig stekeovn også. Fjern bladene fra stilkene,  legg bladene på en stekeplate med bakepapir.  Sett ovnen på varmluft uten varme og la stekeovnsdøra stå på gløtt. Når bladene er så tørre at de lett knuser mellom fingrene er de ferdig tørket. Ha urtene over i en tett boks – aller helst også lystett.

En perfekt og tørket streif av sommer utover høsten og vinteren!

Krydderland
Vi har aldri noensinne hatt så mange både humler og sommerfugler som denne sommeren på torpet. Som du vet, er både bier og humler truet, og planter du en urtehage, kan du hjelpe dem. Bier og humler elsker spesielt oregano.
Urtehage2
En egen del av urtehagen består av ulike mynter – både eplemynte og sjokolademynte i tillegg til de klassiske myntene.
nordiske_urter
Vinterkyndel er en flerårig urt som overlever vinteren på torpet – perfekt! Flerårige urter er mye bedre enn stadig å så ettårige urter, synes jeg.

Urtehage Krydderland2 tørkeurter tørkede_urter