Dehydrert

Egentlig en tilstand man bør unngå når man trener hardt eller for eksempel slikker sol. For frukt og bær derimot er det en ypperlig tilstand. Når de norske eplene kommer i butikken, løper jeg for å hamstre siden vi har en dehydrator som forvandler eplene til deilig eplesnacks.

Det er mange fordeler ved å tørke frukt og bær. Én fordel er holdbarheten. En annen fordel er at fiberinnholdet per 100 gram øker når frukt og bær tørkes, og fiber er bra for magen og fordøyelsen.

Det er mange fordeler ved å tørke frukt og bær. Én fordel er holdbarheten. En annen fordel er at fiberinnholdet per 100 gram øker når frukt og bær tørkes, og fiber er bra for magen og fordøyelsen.

Alt kan tørkes! Tørkede epler blir til utrolig digg eplesnacks. Enda bedre blir eplene dersom du drypper sitronsaft over dem, da forhindrer du at de blir brune og i tillegg får de en deilig, syrlig smak. Nesten like godt som surt godis! Tørkede nektariner ble faktisk bedre enn den ferske, tørker du sopp holder den seg i en evighet.

Jeg er riktignok ikke sikker på om det er verdt å tørke nyper fordi det er en skikkelig stor jobb å fjerne frøene. Du husker sikkert frøene du fikk dyttet under genseren av gutta i klassen? Dårlig nyhet? De klør fortsatt – på hendene denne gang. Jeg besto tålmodighetsprøven ved hjelp av et glass vin og tørket alle nypene jeg hadde plukket. Nyper er supersunt. De er stappfulle av C-vitamin og full av antioksidanter som skal forhindre aldring. Av nypene kan du for eksempel lage egen nypete eller nypemarmelade. Jeg valgte å gjøre det enkelt ved å tørke dem og strør dem over granolaen om morgenen.

Det finnes mange ulike tørkere på markedet. Vår tørker er fra Excalibur. De kan kjøpes i Sanabonas nettbutikk. Det finnes også rimeligere varianter. Selvfølgelig kan du også tørke i en vanlig stekeovn på lav varme, men en dehydrator eller tørker gir deg litt mer kontroll.

Skynd deg ut i skogen og plukk sopp, blåbær og tyttebær og putt dem i en tørker, så kan du nyte følelsen av dem litt lengre.

tørket_frukt
Nyper funker supert på granolaen.
Nyper
Disse nypene kan bli til en nydelig nypemarmelade eller en varmende nypete når høsten setter inn for fullt.
Tørket_frukt
Tørkede nektariner var faktisk bedre enn den ferske varianten.
Tørket_eple
Eplesnacks – I love! Men det MÅ være av norske epler.
Frukttørker
Dehydratoren fra Excalibur har stor kapasitet, men den finnes i flere varianter.

tørkede_blåbær2 DSC_4696 DSC_4695 Epler