Må ha den, bare må ha den…

…kantarellen der den lyser gult mellom det visne og fargeløse løvet i skogen.

Jeg var ikke en ivrig soppsanker før kantarellen begynte å dukke opp beleilig i skogkanten like ved torpet vårt i Värmland. Jeg kryper fortsatt ikke under busker og trær for å få tak i de gule skattene, men jeg strekker meg litt lengre på hver tur for å få sanket dem. Det gjelder å være kjapp. Ikke minst med tanke på alle soppsankerne som finnes i området – kantarellen du finner i Oslo-butikkene til 300 kroner kiloen er nemlig fra Värmland. Og siden det er vanskelig å dyrke sopp, kommer kantarellen til butikken ved hjelp av soppsankere som er ute i samme ærend som deg og meg.

Tur er mye bedre med selskap. Dersom man har med seg en hårete venn på 80 kilo som lett knuser kantarellen med ett bittelite, uheldig tråkk (ja, Scooby Doo er en Grand Danois og i personlighet er han ganske lik vår Grand Danois) – gjelder det også å være kjapp med å få soppen opp i kurven.

Hva gjør du med fangsten? Har du plukket riktig mye, kan du vurdere å tørke soppen i en tørker eller dehydrator. Den kan også tørkes i en stekeovn. Kantarellen varer i uendelig tid etter dette. Eller du kan lage en skikkelig digg sopprisotto som dette.

Ingredienser:

  • 400 risotto-ris
  • 200 gram sopp
  • 100 gram bacon
  • 1-1,5 liter utblandet kyllingkraft
  • Cirka 100 gram parmesan
  • Gresskarkjerner (for å få “crunch”)

Slik gjør du:

  • Kok opp kraft, det er viktig at kraften hele tiden er varm. Dersom kraften ikke er varm, vil riskornene være harde i midten.
  • La risottoen surre i litt smør eller olje i 3-4 minutter. Begynn å spe forsiktig med den varme kraften for så å røre og røre. Ikke ha i mer kraft før riskornene har trukket til seg væsken. Gjør det samme om og om igjen. Det tar i alle fall 30 minutter før risottoen er ferdig. Det går med ganske mye kraft når man lager risotto, pass på at du har nok. Bruker du derimot for mye kraft, blir risottoen litt som grøt – det vil du ikke.
  • Til slutt rører du i parmesanen og eggeplommen før du topper det hele med deilig stekt kantarell, bacon og gresskarkjerner.

Nyt – jeg garanterer at det smaker mye bedre dersom du plukker soppen selv!

 

Mine gule skatter.
Mine gule skatter.

risotto3 risotto4 risotto5 risotto6