Ulrika Elonoras hemmelighet

Det var meierimedarbeideren Ulrika Elonora som skapte Västerbottenosten – osten som er hovedingrediensen i svenskenes Västerbottenpai. Som så svært mange andre gode produkter (som for eksempel Champagne), skal visstnok osten ha blitt til ved en feil. Heldigvis for oss ble trolig Ulrika Elonora litt for betatt av en oppvartende melkegutt og det sies at hun ikke passet godt nok på ystekaret og dermed ble Västerbottenosten til en dag i 1872.  Takk til Ulrika Elonora og melkegutten. Produsenten av Västerbottenosten kan trolig også takke en genial markedsfører for idèen å ha etablert en rett med produktnavnet i. Västerbottenpaien er nemlig en klassiker for svenskene. Før jeg lagde den, trodde jeg ikke at osten var uerstattelig. Etter å ha smakt den skikkelige intense ostesmaken, ble jeg frelst og overbevist. Det er ingen annen ost som funker til denne paien. Skal du lage denne paien, må du bruke Västerbottenost.

Osten har en fast, litt kornete tekstur. Den er smakssterk, men lett å like. Västerbottenpaien er et fast innslag i svenskenes midtsommerfeiring, til sommerbuffèten, til Kräftskivan og egentlig når som helst ellers når man har lyst på en skikkelig god ostepai. Dersom du er glad i tapas, er paien perfekt på tapasbordet eller som tilbehør til for eksempel spekemat. I tillegg er den latterlig enkel å lage. Jeg vet ikke om du får tak i Västerbottenost i Norge, dersom ikke; sørg for å bunkre opp neste gang du er i Sverige.

Ingredienser:

Paibunn:

  • 120 gram smør
  • 200 gram hvetemel
  • 2 ss. kaldt vann

Fyll:

  • 450 gram västerbottensost, revet
  • 3 egg
  • 2 dl. fløte
  • Salt, pepper

Slik gjør du:

  • Elt ingrediensene til paibunnen lett sammen. La deigen ligge i 30 minutter i kjøleskapet Ha deigen over i en paiform, 24 cm i diameter. Forstek paibunnen i 10 minutter på 225 grader.
  • Riv osten og fordel den jevnt i paibunnen. Visp sammen egg, fløte, salt og pepper og hell det over osten.
  • Stek paien til den er ferdig cirka 20-30 minutter. Slå av varmen, åpne stekeovnsdøren og la gjerne paien stå på ettervarmen i 30 minutter.
Vasterbottenspai
Slik ser den ut, min nye favoritt.

Vasterbottenoai2