No pizza, no pasta

Italiensk mat er mye mer enn pizza og pasta. Etter noen fantastiske dager i Venezia tidligere i år ble jeg så inspirert av maten at jeg ville lære meg mer om Veneziansk mat. Jeg endte opp med boken «Polpo». “Polpo” setter forventningene i starten av boken med introduksjonen: “No pizza no pasta”.

Erter og bønner er en viktig del av den Venzianske maten. “Polpo” har mange oppskrifter basert på nettopp bønner, men første rett ut ble riktignok gnocchi siden det er noe av det beste jeg spiser. Denne gang ble ikke gnocchiene omsvøpt av gorgonzola-sausen som er min favoritt, men derimot badet den i en relativ sunn (og kjempegod) saus av svartkål – eller Cavolo Nero som den heter på italiensk. Svartkål er visstnok den sunneste grønnsaken du kan spise, den er full av antioksidanter og rik på vitamin A, C, og E. Den er også enkel å dyrke selv. Denne retten er altså en vegetarisk rett, men er likevel mettende.

Gnocchi:

 • 500 g poteter (kan også bruke rester av kokte poteter)
 • 1 egg
 • 50-100 g nyrevet parmesan
 • 70-100 g hvetemel (Viestad foreslo 100, jeg brukte kun 70 g)
 • 1 knivsodd revet muskat
 • salt

Slik gjør du:

 • Skrell potetene, kok dem, hell av vannet og la det dampe av. Press potetene gjennom en metallsikt med en potetstamper eller gaffel. Det er best å gjøre dette mens potetene ennå er litt varme, slik at de beholder luftigheten.
 • Når potetmassen er litt avkjølt, tilsett sammenpisket egg, muskat, salt, halvparten av melet og parmesan. Kna lett sammen slik at det er godt blandet.
 • La blandingen stå i 10  minutter, slik at melet får satt seg. Deigen bare så vidt skal holde sammen, den skal ikke være for klissete. Smak eventuelt til med mer salt og eventuelt mer muskat.
 • Ta 1/5 av deigen ut på et melet bord og trill den ut til en lang pølse, omtrent 1,5 cm i diameter. Kutt deigen i 2 cm lange stykker med en kniv. Bruk en gaffel, ta litt mel under gaffelen og press forsiktig på hver bit, så det blir et fint mønster.  Ha dette over på en tallerken.
 • Kok opp en stor gryte med salt vann, ikke la det fosskoke, men det skal være kokende. Ha i gnocchiene med en hullsleiv. Det er viktig at det ikke er for mange, da vil de kunne klistre seg sammen. Gnocchiene vil nå falle ned til bunnen av gryten og de flyter opp når det er cirka et minutt til de er ferdige. Bruk en hullsleiv til å ta ut gnocchiene.
 • Jeg pleier å legge de ferdige gnocchiene over i et fat med lokk slik at de holder seg varme til de skal serveres.

Svartkål-saus

 • En god bukett med svartkål
 • Parmesan (om lag 100 gram) men sørg for å ha noe til servering også
 • Olivenolje
 • 3-4 fedd hvitløk
 • Pepper, salt

Slik gjør du:

 • Kok kålen i cirka 4-5 minutter til den er noenlunde “mør” og legg den i kaldt vann etterpå. Kutt den i biter og ha den i en blender. Kjør den jevn og glatt.
 • Tilsett resten av ingrediensene og kjør sausen til den er slett. Varm sausen forsiktig opp i en kjele like før gnocchiene skal servereres. Tilsett evt. mer olivenolje dersom du ønsker en tynnere saus.
 • Anrett gnocchien på tallerknene, hell over saus og ha høvlede parmesanskiver over.

 

Nyt!

Svartkål
Svartkålen i hagen forsynte dessverre kålfluene seg av så det ble ingenting igjen til oss. Heldigvis er den blitt populær så den er lett å få tak i butikken.
Gnocchi
Sausen blir nesten som en pesto med ingrediensen olivenolje og parmesan.