Surf & turf på spansk (med norsk aksent)

En real paella er super sommermat, og lager seg selv på grillen mens du nyter et glass kjølig hvitvin i solen. Det er faktisk avgjørende at du ikke rører i den, så ta et glass til. Skal du være skikkelig tradisjonalist, bør du ha både snegler og kaniner i hagen, og være villig til å spise dem opp. Ikke? Da får du en nydelig paella med norsk aksent med svinefilet og ferske sjøkreps i stedet. Og skulle du mangle noen gram safran går det ganske greit med gurkemeie og en teskje paprika også.

Ingredienser (nok til cirka 4 personer):

  • 8-10 sjøkreps
  • 1 pakke bacon (eller pancetta)
  • 2 løk (gjerne med grønt blast)
  • Safran
  • Et par svinefileter – rundt 500 gram
  • Risottoris
  • Soltørket tomat
  • Brød til servering
  • Salt, pepper

Begynn med å skjære halene av krepsen, og koke en kraft på hodene og klørne. Sjøkreps fra Frøya er verdensberømt, men vi har familie på Selje som av og til tar med en pose fra en lokal fisker der oppe, og jeg kan love de holder Frøya-nivå.

Kle en fin metall- eller kopperform i bunnen med bacon- eller pancettaskiver. Klipp noen biter soltørket tomat over, samt hakk opp 2-3 unge løk med den grønne blasten og det hele. En svinefilet i litt gode terninger på toppen, og så et par kopper med paellaris hvis det skulle være å oppdrive i nærheten. Ellers funker risottoris eller grøtris fint også. Det skal være en rundkornet ris med god evne til å suge opp væske. Safran må du bruke forsiktig, noen svært få gram holder lenge. Bruker du gurkemeie kan du være rausere. Et par toppede spiseskjeer. Og en toppet teskje paprikapulver.

På grillen med formen, og la baconfettet putre og smøre både formen og de øvrige ingrediensene i 5-10 minutter. Hell over kraften fra krepsehodene – 3-4 kopper, eller slik at det nesten dekker. Hell over et glass hvitvin også.

Drikk så et glass hvitvin selv, i fred og ro, og kos deg med gjestene dine eller noen du er glad i. Når glasset et tømt: Legg krepsehalene på toppen av formen. Til den slags grilling bør du ha lokket på grillen.

Drikk så et glass hvitvin til.

Server direkte fra formen, med mer god hvitvin til, og bryt opp noen biter godt brød.

Herlig!

Paella Paella2 Paella3 Paella4