Pølser i flate poteter

Verdens deiligste sommeraktivitet? Be noen du er glad i eller kanskje enda bedre; forelsket i, med på piknik enten ved havet, sjøen eller til skogstjernet. Pølser og lomper passer supert og særlig dersom du tar det bryet med å lage lompene selv.  Hjemmelagde lomper smaker nydelig og krever ikke så stor innsats på kjøkkenet. Ingrediensene har du trolig allerede i skapet; poteter, salt og hvetemel. Du steker lompene enten i stekepanne eller på takke. Uansett stekemåte er det viktig at du steker lompene på sterk varme. Hemmeligheten til perfekte lomper er ikke å bruke for mye mel. Med for lite mel, er det derimot umulig å få løftet lompene over fra bakeunderlaget til pannen eller takken. Jeg anbefaler at du starter med den minste melmengden først, og justerer deigen dersom deigen blir for bløt. Dersom du bruker for mye mel, kan deigen bli seig, og det er vanskelig å bake ut lompen tynn nok.

Ingredienser:

  • 1 kilo poteter
  • 1 ss.salt
  • 2,5-3 dl.mel

Fremgangsmåte:

  • Kok potetene møre (med skallet på). Mos potetene deretter med en potetstamper og bland i saltet. La potetmassen avkjøles litt.
  • Ha potetmassen over i en kjøkkenmaskin, tilsett melet og elt deigen i 10 minutter.
  • Kjevle ut en stor leiv på et godt melet bakebord. Bruk en liten tallerken til å stikke ut like, pene lomper. Løft lompene fra bakebordet ved å rulle lompene rundt for eksempel skaftet på en tresleiv – løft lompen ved hjelp av sleiven og rull den over i pannen eller på takken.
  • Stek lompene på sterk varme. Når de ser ferdige ut og har brune, fine flekker, løft de over i et fuktig kjøkkenhåndkle. Dette er viktig for at lompene ikke skal bli sprø og tørre. Lompene vil virke sprø når du løfter dem fra pannen eller takken, men de får en myk konsistens dersom du passer på å pakke hver stekte lompe inn i kjøkkenhåndkledet og pakke godt igjen rundt dem.

Da gjenstår bare å pakke piknikkurven med pølser, hjemmelagde lomper, drikke, duk og hente frem piknikteppet og nyte sommerdagene.

hjemmelagd lompe
De kokte potetene moses med skallet på.
lomper_hjemmelagde
Dersom du har en takke, kan en bakebørste være fin å ha. Selve kosthårene er veldig fine og børster vekk det minste melfnugget. Denne er kjøpt i Meteor sin nettbutikk.
lompe_hjemmelagde2
Enten kan du bake ut en stor leiv og stikke ut lomper med en tallerken eller dele deigen opp i små leiver.

hjemmelagde_lomper

lomper_hjemmelagde2
Pass på å få av overflødig mel. Lompene blir tørre av for mye mel.
hjemmelagde_lomper3
Det er flere som er glad i pølser her på øya.

piknik_lomper