Torpdrømmer? 

Ikke bare svenskene trykker de rødemalte torpene sine eller “sommarstugan” som den ofte kalles, til sitt hjerte. Mange nordmenn ønsker seg torp eller hytte i Sverige. Et torp i Sverige kan på det varmeste anbefales. Men hva er et torp? Her er litt fakta og inspirasjon for deg som enten har kjøpt eller drømmer om et torp.

Torpets historie

Tradisjonen med torp i Sverige stammer tilbake fra 1680-tallet da Karl XI omorganiserte den svenske krigsmakten. De svenske gårdene ble inndelt i grupper, som hver og en sørget for å holde soldater med utstyr, lønn, dyrkbar mark og et torp – det såkalte soldattorpet. Soldatene ble lovet god og dyrkbar mark, i virkeligheten var det ofte den skrinneste jorden soldatene fikk tildelt. Det var ofte storfamilier som bodde på svært få kvadratmeter, og livet var tøft. Om soldaten døde, ble livet ekstra tøft for enkene som fikk kort frist på å finne seg et nytt sted å bo.

Hvordan kjøper jeg? 

Hemnet.se er Sveriges svar på finn.no. Her finner du alle hytter, hus og torp som er til salgs.

Få ting er så vakkert som å titte ut av vinduet på torpet en kald vinterdag til snødekte grantrær i de Värmlandske skogene og ha hele dagen fullstendig åpen og fri for planer.

Hvilket område skal jeg kjøpe i? 

Akk, Värmland du sköna! Jeg har forelsket meg i området torpet vårt ligger, Värmland. Värmland ligger vest i Sverige og med over 10 000 sjøer, vil jeg si at du har en god sjanse for å finne ditt eget “smultronställe” alene ved sjøen.  Området er ikke verdens metropol eller det mest trendy området, men det er akkurat slik jeg vil ha det. Metropol og trendy kan jeg få i alle storbyer når vi ikke er på torpet. Värmland er faktisk det mest populære området for nordmenn å ha hytte eller torp. Bor du i Østlandsområdet er Värmland geografisk nært. Jeg synes det er deilig ikke å bruke 5 timer til hytta. Skåne er et veldig populært område på grunn av den gode klimasonen, men torpene er som regel da dyrere enn andre områder.

Er du usikker på hvilket område du vil investere i, kan det være en god idé først å leie et torp om sommeren, så får du en smakebit på hvordan torplivet og området er. På Stugnet kan du sjekke ut ledige torp som er til utleie i hele Sverige.

Frodig torphage

Det er sjelden at man kommer over et torp som allerede har drømmehagen på plass. Regn med å måtte jobbe mye med hagen. På torpet vårt er det jevnt og trutt jobbet med hagen de 7-8 siste årene. Tolv frukttrær er plantet. I 2015 ga det ene plommetreet to plommer. Til min glede står nå plommekartene i år tett i tett. Det er seks år siden plommetreet ble plantet.

Frodige torphager blir til ved mye hardt kroppsarbeid (og så deilig akkurat det faktisk er), en god porsjon tålmodighet, mye kompost (ja, du bør absolutt sørge for å ha din egen kompost eller bruke Bokashi), litt planlegging og mye pleie. Mye stauder og planter har også en kostnad, husk at det er mange “forøkninger” du  kan gjøre selv. Pelargoner kan du for eksempel ta stiklinger av og mange hageselskap/klubber arrangerer også staudebytting.

Kan jeg bruke torpet også om vinteren?

Tja. Det kommer an på. Er torpet normalt isolert, vil du kunne bruke torpet også på vinteren. Du må regne med å fyre litt ekstra dersom du har peis, krype opp i sofaen med ullsokker, ullteppe og varm sjokolade. Ikke å forakte, synes jeg. Få ting er så vakkert som å titte ut av vinduet på torpet en kald vinterdag til snødekte grantrær i de Värmlandske skogene og ha hele dagen fullstendig åpen og fri for planer.

Vi byttet vinduer på torpet for noen år siden, og det endret varmen i hele huset. Torpet ble plutselig mye varmere – også om vinteren. Vi bruker torpet flittig hele året. Høsten har sin sjarm med frukthøsting og sopp- og bærsanking. Vinteren er noe helt for seg med en enkel, men deilig julestemning. Våren er den vakreste tiden på torpet med fuglesang og blomster som knopper seg. Sommeren – nå? Den deiligste av alle årstider hvor vi sørger for å leve.

 

torp_sverige
Torpet sommer 2016.
torp_sverige2
Veksthuset er blitt fullere og frodigere år for år. Slik ser du ut i dag.

torp_sverige3

torp_blomster

alt=hage

alt=torp i Sverige
Mai 2015.
I juni 2013 så det slik ut på torpet.
I juni 2013 så det slik ut på torpet.

 

Grand Danois
En søt og trofast gartner som hjelper oss med å bære hageredskapene.

 

alt=torp i Sverige
Allmoge-vinduene er de vakreste jeg vet.

 

Gaius ELSKER torpet.
Gaius ELSKER torpet.

torp_sverige4 torp_sverige6 torp_sverige7 torp_sverige8