“Take nothing, leave nothing”. Èn sjelden gang opplever man et reisemål som det ypperste av det ypperste. Hvor alt ikke bare er delikat og estetikken står i fokus, men hvor estetikken er utviklet i ett med naturen og hvor alt er gjennomtenkt for å spare miljøet og nyte stedet uten å etterlate andre fotavtrykk enn de som vaskes vekk fra sanden av bølgene. Six Senses Laamu på Maldivene er et slikt sted.
“We have a barefoot philsophy on this island and we hope you will join in” sa vertskapet og ga oss linposer til skoene vi ankom i. Jeg fikk en annen respekt for sanden jeg tråkket på, for hvite spøkelseskrabber på stranden, for vakre babyhaier som svømte mellom vann-villaene, for krabbene i buskene og for skjellene på stranden. Vertskapet var kledd i dus-fargede linklær, og velkomsten var fantastisk på en nedtonet måte. Six Senses Laamu består av en kombinasjon av på-land- og over-vannet-villaer. Alt av treverk er produsert av bærekraftige materialer. Resortet importerer ikke plastflasker og derfor får du heller ikke plastflaske-vann. Six Senses Laamu har et eget vannanlegg hvor de produserer drikkevann fra saltvannet. Det er årsaken til at du betaler for vannet.
Take nothing, leave nothing
Dykking på Maldivene er noe utenom det vanlige. Alt under vann er større. Vi opplevde hai, piggrokker (stingrays) og “Eagle Rays”. Dykkersenteret har det nyeste av utstyr og på dykkerbåtene var vi maks fem dykkere inkludert dykkerlederen. Temperaturen i havet ved Maldivene har dessverre de siste 3-4 månedene vært 2 -3grader høyere enn normalt. Det er trist, men det en viktig påminner om hva dette gjør for livet i havet. En del av korallrevet har dødd den siste måneden, vi så det med egne øyne da vi dykket – deler av korallrevene var helt hvitt. Alt liv i havet er så avhengig av korallrevene våre; fisker og skilpadder, og fortsatt vet vi altfor lite om livet der nede til å si konkret hvor stor negativ effekt og rekkevidde dette har.
På øya var det til min store glede mange skilpadder. Skilpaddene hadde daglig “opptredener” utenfor vann-villaen vår, og i tillegg var de tilstede på alle dykkene vi tok. På øya legger skilpaddene egg hvert år mellom mars og juli måned. Skilpaddeeggene og ungene er ekstremt sårbare. Få overlever – bare én av 1 000 skilpaddeunger når voksen alder. Enten blir skilpaddeeggene/ungene tatt av krabber, sjøfugl eller av fisk når de kommer ut i vannet. Andre dør dessverre også av all plasten som vi forsøpler havene våre med. Med én gang egg er oppdaget ved resortet, legges et eggekammer rundt eggene for å forhindre at eggene blir tatt av krabber eller fugler. Eggene blir overvåket daglig og når eggene klekkes, hjelper hotellet skilpaddeungene ut i vannet. Er du så heldig at du er gjest akkurat da, kan du være med.
Gjester oppfordres til å være med på daglige snorkleturer ved revkanten for å plukke eventuelt søppel og plast fra revet. Både vann-villaene og på-land-villaene er utformet slik at maksimal skygge kommer foran vinduene for å redusere behovet for air-condition. Resortet har også en egen, sjarmerende kjøkkenhage, hvor mye av grønnsakene (i hovedsak salat og urter) som serveres ved restaurantene, dyrkes. Hotellet har selvfølgelig også egen kompost hvor matavfallet fra øya samles og gir supergod jord som grønnsakene dyrkes i. Nivået på maten er svært høyt, og det finnes fem restauranter på øya. Stjernekokken Rasmus Kofoed fra restauranten Geranium i Køvbenhavn, var nylig gjestekokk ved en av restaurantene.
Så mye mer kan ikke sies om Six Senses Laamu. Det er kort og godt et paradis. Et paradis som gjør deg ærbødig for alt som finnes av liv; både på land og i vann. Det er en lang reise som selvsagt bidrar til miljøutslipp, du betaler i form av klimakvoter. Jeg tror likevel at du ikke kun bidrar til negative utslipp. Jeg tror alt-i-alt en reise hit (spesielt hvis du tar deg en tur under vann) gjør deg mer bevisst på hvordan vi påvirker havene våre og hva du selv kan gjøre for å ta vare livet der nede som vi alle er så avhengig av.
Og vil du lese mer om Maldivene, har bloggen “Happy landing” deilig lesestoff: http://happylanding.no/destinasjoner/


















