Man tager hvad man haver

Er du ordentlig god på å lage mat, klarer du å lage velsmakende mat med få ingredienser som du allerede har i kjøleskapet. Jeg må innrømme at jeg fortsatt ikke er kjempegod på området, men jeg kommer meg.

Siden vi har en løpstikke i hagen i Sverige som struttet allerede tidlig i april, ble basilikummen i tradisjonell pesto, byttet ut med løpstikke. Løpstikke er en hardfør, flerårig urt som det er lett å få til å vokse i hagen. Planten vokser faktisk vilt i store deler av Europa. Smaksmessig synes jeg den minner litt om fennikel.  På fransk er ”Livèche” løpstikke så da vet du hva Liveche-kyllingene blir foret opp på. Sunn må løpstikken i alle fall være, for Liveche-kylling er en favoritt hos oss; det er saftig kylling som har hatt gode oppvekstforhold. Løpstikke regnes faktisk som et afrodisiakum for både mennesker og husdyr. Har du både mann og kanin hjemme, ville jeg derfor heller ha servert løpstikke (pestoen) til mannen enn til kaninen.

Ingredienser (nok til cirka 2 personer):

  • 50 gr.pinjekjerner
  • 1-2 fedd hvitløk
  • Løpstikke (tilsvarende cirka 0,5 basilikumpotte)
  • 50 gr. parmesan
  • 0,5 dl. olivenolje
  • Salt
  • Pepper

Fremgangsmåte:

  • Ha løpstikken, hvitløk, pinjekjerner, parmesan, salt og pepper i en food processor eller en morter og knus mens du heller i oljen forsiktig.
  • Smak til salt og pepper. Hvis pestoen er for tykk, tilsett litt mer olivenolje.
  • Bland pestoen sammen med avsilt pasta. Jeg toppet pastaen med stekte pancetta-biter – bacon eller serranoskinke passer også godt.

Dersom du vil lage pastaen selv, finner du oppskrift her. Vil du ikke ha pasta ved siden av, er det deilig å ha et glass med pesto i kjøleskapet som du for eksempel kan bruke som underlag til en sandwich.

God helg!

løpstikke pesto