Bikinimat: Grønn papayasalat

Denne salaten passer like godt både før og etter du har iført deg bikinien i sommer. Dette er en av mine klare favoritter. Hot, hot, hot og med peanøtter som gir den akkurat den crunchen den trenger. I tillegg er den lagd på svært kort tid og det er vel slik sommermat skal være?

Det er to ting du ikke kan klare deg uten for å lage denne salaten: 1) Grønn papaya (det vil si ikke den overmodne varianten med oransje kjøtt som de fleste dagligvarebutikker selger). Du finner grønn papaya muligens hos grønnsakshandleren på hjørnet, og hvis ikke; spør om de kan bestille  for deg. I nød kan du erstatte papayaen med et grønt eple, men det smaker best med grønn papapaya. 2) Et juliennejern. Da kan du kutte grønnsaker i tynne, delikate skiver akkurat slik papayaen i papayasalaten skal være skivet – mye raskere og mye mindre tungvint enn med kniv. Pass fingrene – det er lett å skjære seg.

Ingredienser:

 • Cirka 1 grønn papaya, revet
 • Cirka 2 stk. gulrøtter, revet
 • 5 stk. lange bønner (evt. brekkbønner), skjæres i strimler
 • 5 cherrytomater, deles i to
 • 1 stk rød bird eye chili evt. vanlig rød chili, kuttet i biter
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 ss. brunt sukker
 • 1/2 stk lime, saft
 • 3 ss fiskesaus
 • 2 ss peanøtter, grovhakkede
 • 200 gram reker

Fremgangsmåte:

Riv papaya og gulrot på juliennejernet. Knus hviløk, chili og peanøtter i en stor morter. Tilsett revet grønn papaya, gulrot og lange bønner. Ha i det brune sukkeret. Tilsett fiskesaus, limesaft og cherrytomater og bland godt sammen i morteren. Pass på at smakene (syrlig, søtt og salt) balanseres riktig. Tilsett rekene helt til slutt.

God appetit!

papayasalat3
Et juliennejern kommer som regel med ulike utskiftbare blader og gir deg delikate skiver av frukt og grønnsaker. Helt nødvendig til papayasalaten, synes jeg.
papayasalat
Verden deiligste masse av peanøtter, chili, hvitløk, fiskesaus og limesaft! Sliter du med plassen i morteren, blander du alle grønnsakene til papayasalaten først i en stor bolle og heller denne blandingen over.