Høns i lånte fjær

Jeg vil ha ordentlig mat. Jeg vil ikke plukke grønnsaker fra en bonsaiplante på bordet foran meg med brente brødsmuler som etterlikner jord, hvor bonsaiplanten selvfølgelig ikke er kortreist selv om restauranten forfekter nærhet til jorden og kortreiste ingredienser fra kokkens egen hage. Jeg vil ikke ha neslevann eller geitostis. Gi meg langtidskokte gryter og tradisjonsrike klassikere laget med sjelen, ikke jåleri.

Lengter du etter noe av det samme, kan du dra til restauranten Peder Oxe i København. Peder Oxe som ligger i Gråbrødretorv 11 må ha sett likedan ut de siste 200 årene, med walk-in peis, servitriser i klassiske uniformer med hvite forkleder og har fremfor alt en drøss av klassiske, himmeldanske smørbrød på lunsjmenyen. Rødspette, ål eller for eksempel hønsesalat. Jeg har latt meg inspirere av det siste. Om oppskriften er den samme som på Gråbrødretorv vet jeg ikke. Men smaken er like god, så denne høna presenteres like fullt i lånte fjær fra den gamle danske. Lag et smørbrød av den eller nyt som en liten salat:

Ingredienser:

  • 1 dl majones
  • 2 dl rømme
  • 2 ss. sitronsaft
  • 2 ts. maldonsalt
  • En god, toppet spiseskje karripulver
  • Kokt hønsekjøtt i små biter
  • Et grovt revet grønt eple

Slik gjør du:

  • Blant alt det majones, rømme, sitronsaft godt sammen. Tilsett krydderet og hønsekjøttet og eplet til slutt.