Helsekost: Flippin´burgers

Opptatt av både kosthold og digg mat? Leser du næringsinnholdet på pakningene nøye? Mitt beste tips er å holde deg til mat uten pakninger og innholdsfortegnelser. Dropp tullete fullkornspasta. Lag skikkelig pasta av mel og egg når du har lyst på det. Og burgere. Eller karbonader.

I bunn og grunn samme sak, bare i ulik klesdrakt. Kle den som et tradisjonelt karbonadesmørbrød med en brødskive under med litt stekt løk og eventuelt et speilegg. Eller dress den opp i et litt mer tidsriktig brioche-burgerbrød med litt bacon, dressing, salat og smeltet cheddar. Men dropp de som har kommet fra karbonadefabrikken med tvilsomt innhold og gå forbi de som har ligget under bakteriedyrkningselementet i “ferskvaredisken” på supermarkedet. Verdens beste karbonader eller hamburgere lager du selv opp en stor porsjon av, fryser ned de du ikke spiser umiddelbart, og du bruker mindre tid enn på alle de samlede butikk-køene du tjaser innom etter jobb for å prøve å finne en kjapp middag.

Disse karbonadene (eller burgerne) er ren helsekost. Men viktigere: De smaker himmelsk. Høyrygg er det aller beste kjøttet du kan bruke. En kjøttkvern kommer som tilbehør til de fleste kjøkkenmaskiner. Og det tar virkelig under fem minutter å kverne et par kilo. Mange tror at du forringer karbonadedeigen ved å spe den. Ikke riktig. Rent kjøtt blir for tungt og tett og burgerne eser opp på midten når de stekes. Så til 2 kilo kvernet høyrygg – bland inn 6 egg, et stort krus havregryn, et par gode klyper pepper, fire spiseskjeer salt, to spiseskjeer sennepspulver… Det tok maks fem minutter til.

For å forme burgerne synes jeg det best å klappe eller kjevle ut en flate av den, cirka 2 centimeter tykk, og stykke ut fine burgere med en liten bolle eller metallringen til et Norgesglass. Stek på nest høyeste varme i panne med 50/50 smør og olje og legg burgerne over i en langpanne ettersom de er pent brunet. Så kjører du bare langpannen inn i ovnen på 180 grader i 15 minutter og der har du verdens beste burgere. Eller karbonader, om du vil. Garantert sunne, med bare rent kjøtt, egg og havregryn.

Kos deg!

karbonader2
Høyrygg – bra kjøtt!
karbonader
Jeg digger kjøttkverna vår! I stedet for å være avhengig av å finne kvernet kjøtt i butikken kan jeg på kort tid kverne opp ethvert kjøttstykke jeg ønsker. Hva sier du for eksempel til kvernet Liveche-kylling?
hjemmelagdekarbonader2
Klassisk karbonade med stekt løk og kålstuing – mmm!

hjemmelagdekarbonader