Blideig

Blid mot magen. Blid mot øynene. Blid mot munnen.

Mange kostholdseksperter vil hevde at brød bakt med naturlig gjær er mye bedre for magene til folk flest enn brød bakt med gjær fra butikken. Jeg har hittil ikke syntes at surdeigsbrød smaker så godt. Nå har jeg  endret  mening. Surdeigsrundstykker er ganske godt. Kanskje fordi jeg nettopp har bakt mine mest vellykkede surdeigsrundstykker noensinne.

Det er  fint å lære seg å bake brød på den gamle måten uten å være avhengig av gjær fra butikken. Det dreier seg i grunn om respekt for naturen og hva naturen faktisk kan gi deg – dersom du gir den tid. Når du skal bake surdeigsbrød, er det nemlig fint å ikke haste. Du må la den naturlige gjæren få utvikle seg i den takt den ønsker å utvikle seg. Selv om du ikke vet nøyaktig når du skal bake brødene, kan du lage surdeigsbasen fordi den overlever i uendelig tid bare du mater den med hvetemel og vann én gang i uken. Husk å levere surdeigsbasen til en pålitelig venn hvis du skal på ferie – basen mates.

Det dreier seg i grunn litt om respekt for naturen og hva naturen faktisk kan gi deg – dersom du gir den tid.

Oppskriften under er nok til 1-2 brød elller flere deilige rundstykker. Oppskriften på selve surdeigsbrødet kommer fra Morten Schakenda, men jeg har halvert oppskriften fordi jeg hadde en litt knapp surdeigsbase.
Slik gjør du:
Surdeigsbase:
Dag 1-3
 • 100 gr.hvetemel
 • 100 gr. sammalt hvete grov
 • 50 gr. eplemos
 • 2 dl.vann (45 grader)
Dag 3-4
 • 150 gr. hvetemel
 • 50 gr.sammalt hvete grov
 • 2 dl.vann, 45 %

Ingredienser til lyst surdeigsbrød:

 • 625 gram hvetemel
 • 5 dl vann
 • Cirka 25 gram salt
 • 125 gram lys surdeig
 • 40 gr.rugmel

Fremgangsmåte surdeigsbase:

 1. Bland sammen alle ingrediensene og ha blandingen oppi en bolle med lokk eller bruk plastfolie over. Pass på at blandingen ikke fyller opp bollen til mer enn halvparten av bollestørrelsen. La stå i romtemperatur.
 2. Rør om i surdeigen 1-2 ganger om dagen. Når blandingen begynner å boble og lukte godt (surt), er det på tid med neste steg – rør inn ingrediensene til dag 3-4. Etter et døgn skal det begynne å boble igjen. La surdeigsbasen stå ennå et døgn i romtemperatur før du bruker den. Dersom du ikke skal bruke basen umiddelbart, heller du den over i et glass med tett lokk og setter du den inn i kjøleskapet. Du må mate den med halvparten hvetemel og halvparten sammalt hvetemel, samt vann – én gang i uken. Dersom du bruker surdeigsbasen umiddelbart, husk å spare en liten del av den slik at du igjen kan mate opp en større surdeigsbase igjen.

Fremgangsmåte lyst surdeigsbrød:

 • Bland mel og vann i en eltebolle, og la det stå i 30 minutter. Tilsett først surdeig og elt i ca 15 minutter – tilsett saltet til slutt. Juster deigen med rugmel, evt. hvetemel. Deigen skal være elastisk og skal slippe kantene i eltebollen.
 • Legg deigen i en smurt bolle, dekk med plastfolie, og la deigen heve til dobbel størrelse – det tar cirka 4 timer. Husk at surdeigsbrød trenger god tid til å heve – her er det ikke lurt å ta snarveier.

Noen tips til slutt:

 • Ikke stress. Surdeigsbrød er ikke brødet du kjapt slenger sammen til søndagsfrokosten dagen etter med mindre du allerede har en boblende surdeigsbase i kjøleskapet.
 • Pass på hygienen. Naturlig gjær dør raskt.Pass på at hender og alle redskaper er rene.
 • Ikke elt surdeigen for mye. Maks 15 minutter i kjøkkenmaskin.
 • Blir deigen for rennende, tilsett mer mel til deigen er håndterlig.
 • Gjær og salt er ingen gode venner. Salt kan raskt drepe gjæren. Det er derfor jeg alltid tilsetter salt i deigen for seg selv helt til slutt i alle brød jeg baker.

 

Lykke til!

 

surdeig5
Deilig å ha dette boblende underverket i kjøleskapet!
surdeig4
Slik så surdeigsbasen min ut etter cirka 14 dager.
surdeig
Slike luftehuller i deigen gjør meg barnslig glad!
bakerovn
Jeg er forelsket i bakerovnen vår på torpet og skulle helst bakt til alle døgnets tider.
surdeig_heving
Surdeigsbrødene/rundstykkene mine hevet i godt og vel 4 timer.

bakerovn2 brød surdeigsrundstykker2