Keiseren av brød

Det kan sikkert være lurt for både livlinjen og glutenallergien å la være å stappe i seg brød hver eneste dag. Men skal du først nyte, om ikke ditt daglige, så gå for selve keiseren av brødbakst: brioche.

Rendyrket synd, skam og nytelse. Beriket med egg og ikke minst riiiikelige mengder smør. Brioche artisaner vil ha ulike synspunkter på smørmengden. Brioche kan være en utsøkt variant av hamburgerbrød, da bør du satse på cirka 1/3 smør per vektenhet mel. Altså 900 gram mel, 300 gram smør. Noen sverger til så mye som 2/3 per enhet mel, men de aller fleste vil nok si at cirka 50% av melmengden bør være smør. Diettmat er det uansett ikke, men himmelsk godt for eksempel til Eggs benedict (oppskrift her) til helgefrokosten eller bare til å bryte i to med marmelade på og stappe i seg med deilig syltetøy eller marmelade på – helst hjemmelaget (oppskrift).

Noen lager brichoen som en stor formloff, selv er jeg glad i den klassiske franske fasongen med en kule på toppen som kan stekes i muffinsformer. Den mest utsøkte briochen jeg noen gang har fått servert, fikk jeg likevel ikke i Frankrike, men på den svenske restautanten “Djuret” i Gamla stan (Stockholm). Briochen var formet som minityrformloff, 3-4 cm lange og 1,5 cm brede. Jeg har lett en stund etter slike former og den tradisjonelle nettbutikken dansk hjemmeproduksjon synes å ha dem. Uansett form, her er oppskriften jeg bruker.

Ingredienser:

 • 1 del smør (for eksempel 250 gram i terninger), romtemperert
 • 2 deler hvetemel (500 gram)
 • 50 g sukker
 • 1/3 pakke fersk gjær
 • 1 ts salt
 • 7 egg, romtemperert
 • 1 egg til pensling

Fremgangsmåte:

 • Begynn med å dele smøret i terninger og sett det til side. Bland sammen alle ingrediensene til deigen i en eltebolle og tilsett det romtempererte smøret, terning for terning. Det er viktig at smøret er romtemperert, hvis ikke får du ikke blandet smøret inn i deigen på en god måte. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i kjøleskap over natten.
 • La deigen bli godt romtemperert før du begynner å jobbe med den. Form baller som legges i muffinsformer med en liten kule på toppen.
 • Pensle brødene med sammenpisket egg. Stek briochene på 170 grader i 10-15 minutter nederst i ovnen. For å sjekke om de er ferdige, dunk på undersiden. Er lyden som kommer hul, er briochene ferdig.
 • Avkjøles briochene på rist.

Nyt!

brioche Brioche2