Vårsøk

Jeg jakter på våren. Jeg snur hver sten i hagen, jeg kjenner og lukter på jorden. Jeg speider etter insekter og sommerfugler. Jeg lytter til fuglekvitter for å kunne oppdage om noe er annerledes.Jeg ser allerede små tegn. For å gjøre signalene ennå sterkere, er både leiligheten i Oslo og torpet i Sverige overfylt av forsådde grønnsaker og blomster som roper vår; sterkere og sterkere for hver dag. Til og med den sene og litt motvillige chiliplanten har akseptert at det er på tide å slippe solen inn.

Har du ikke startet med forsåingen ennå, bør du starte nå. Dersom du vil sikre deg røde tomater før høsten setter inn, bør tomatene sås umiddelbart. Det er i seneste laget å dyrke chili og paprika fordi de krever lang tid og bør forsås allerede i januar. Dersom du ikke har dyrket egne grønnsaker før, kan det være at du ønsker å så direkte på såplassen. Det kan du gjøre med sukkererter, salat og bønner når jorden er varm nok (sent april/tidlig mai). Dersom du ønsker å høste flere deilige og sprø egendyrkede grønnsaker i løpet av sommeren, rekker du fortsatt å dyrke grønnsakene under, men disse bør forsås:

  • Squash
  • Agurk
  • Blomål
  • Broccolli
  • Grønnkål
  • Andre kåltyper
  • Rosenkål

Utålmodig som jeg er, har jeg allerede puttet sukkerertene i jorden. Det er trolig altfor tidlig, men vel verdt et forsøk.

torp6
Det er flere enn meg som venter på våren og på muligheten til å grave i hagen…
torp5
Sukkererter, solsikker og erteblomster bør ligge et døgn i vann for å svelle – da gror de lettere.
torp3
Isen slipper taket – hurra!
torp4
Sukkerertene er i jorden allerede. De bør sås hyppig gjennom hele sommeren slik at du hele tiden har sprø og friske sukkererter. Det fine er at de gir gjødsel til jorden og det er derfor lurt å bytte om voksestedet fra år til år.

torp2 torp7