Forgyllet fetter

I mange år var seien torskens grå fetter. Sist sett som seibiff med løk en gang på 70-tallet, så var det stille lenge før Terje Næss tok denne glimrende råvaren med til Bocuse d’Or og fikk den forgyllet. Det var på sin plass fordi på tross av den litt grå fargen, er seien en skikkelig smakfull kar.

Seien er utmerket til for eksempel disse fiskekakene der man for øvrig kan bruke mer snobbete, hvite fisker om man skulle ha det for hånden. Så lenge det er ferske råvarer – alt er bedre enn mel- og melkbaserte fiskekakene du plukker opp i butikken som verken lukter, smaker eller husker hav. Slik gjør du:

Ingredienser:

 • 500 g seifilet
 • 1 ts. salt, pepper
 • 2 ss. potetmel – NB: tilpass mengden potetmel til mengden melk. Blir farsen løs, tilsett mer potetmel og mindre væske.
 • 2 egg
 • 1,5 – 2 dl melk og fløte (50/50 blanding)
 • 50 g smør
 • 1 løk, finhakket
 • 2 ss finhakket dill eller gressløk – eller begge deler
 • Olje til steking

Fremgangsmåte:

 • Finhakk løk og fres den myk i smøret. Avkjøl løk og smør, tilsett finhakket gressløk og dill.
 • Del fisken i mindre biter og ha i en foodprosessor. Fisken må være kald – det bedrer bindeevnen til fiskekjøttet.
 • Bland i salt, pepper og potetmel til fisken får en fin konsitens. Ha i eggene og bland godt. Spe med melk og fløte til en smidig farse. Smak til med krydder. Tilsett den avkjølte løkblandingen og bland godt.
 • Varm en stekepanne og ha i litt olje. Stek fiskekakene i pannen, klapp de litt flate. Stek dem i circa 3 minutter på hver side og stek dem ferdig i stekeovn på cirka 150 grader i cirka 1o minutter.

Fiskekakene er nydelig med råkost av gulrot servert med dressing, men de er også supre på brød.

God appetitt!