Waterloo

Waterloo endte med tap for Napoleon. Jeg lover at dersom setter du tennene i denne Napoleonskaken, går det mye bedre for deg enn det gjorde for Napoleon. Fantastisk luftig vaniljekrem toppet med butterdeigsplater dekket med et tynt lag melisglasur. Mille-feuille er den franske varianten av vår Napoleonskake. Jeg er lei kaker med mye deig og søtt sjokoladefyll og har bestemt meg for å bli en mester på franske bakverk og dette er min enkle start. For enkel er den faktisk – med mindre du lager butterdeigen selv. Fantastisk smaker den uansett.

Ingredienser:

 • 2 plater butterdeig
 • 2 gelatinplater
 • 1 vaniljestang
 • 2+1 dl h-melk
 • 60 g sukker
 • 2 eggeplommer
 • 2 ss maisenna
 • 4 dl kremfløte
 • 3 dl melis + vann

 

Fremgangsmåte:  

 • Forvarm ovnen til 170 grader. Kjevle ut butterdeigen på et melet bord til den er ca 2 mm tykk. Del den med en skarp kniv i like store rektangler – tenk at rektanglene skal passe en porsjonsstørrelse av kaken.
 • Prikk deigen med en gaffel. Legg dem på bakepapir og stek til de hever seg cirka 15 minutter. Ta ut av ovnen og avkjøl på rist.
 • Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.
 • Bløtlegg gelatinen i kaldt vann i 15 minutter.
 • Ha 2 dl melk, vaniljestang + frø og sukker i en kjele. Rør det sammen og varm til kokepunktet.
 • Ha resten av melken og maisenna i en bolle og visp det lett sammen. Visp inn eggeplommer.
 • Hell 2/3 av den varme blandingen litt etter litt over i eggeblandingen mens du visper. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen.
 • La blandingen koke opp og småkoke i 1 minutt mens du hele tiden rører i bunnen av kjelen med en visp slik at blandingen ikke brenner seg.
 • Ta ut vaniljestangen etter at kremen har kokt slik at den blir tykkere. Hell kremen over i en bolle og ha så gelatinplatene over i den varme blandingen. Rør til gelatinen er smeltet. Avkjøl kremen i kjøleskap.
 • Pisk fløten til krem. Rør den kalde vaniljekremen glatt og vend forsiktig inn den piskede kremen.
 • Bre kremen på halvparten av butterdeigplatene og legg på toppen. Det er litt vanskelig å få dette pent – det er lettere dersom du tar på litt for mye krem, klemmer forsiktig ned på “topplaten” slik at det tyter litt krem ut på hver side som du kan stryke glatt med en spatel.

Lykke til!

 

Napoleonskake napoleonskake2