Svinaktig godt

Liker du Haribos produkter, kan du selv lage en deilig variant av vingummi hjemme. Visste du forresten at gelatin utvinnes fra blant annet sener, knokler og hud fra dyr?

Gelatinen jeg har brukt til disse vingummiene, er en gelatin som stammer fra grisehud og er en såkalt “240 bloom”. Vingummi er slettes ikke så vanskelig å lage. Det tok meg cirka 40 minutter i tillagingstid, og så bør vingummien stå i kjøleskapet over natten. Perfekt godteri til påsken!

Det er noen ingredienser det er vanskelig å få tak i Norge, men jeg får tak i absolutt alle ingredienser i Modernist Pantry nettbutikk. Sorbitol pulver må du også ha. Det gir vingummien riktige “gummi”-konsistens. Til å smelte gelatinen, bruker jeg en Sous Vide – sirkulator. Mange norske hjem har Sous Vide-utstyr nå, men dersom du ikke har dette, går det nok fint å smelte gelatinen med vannet i en kjele, men temperaturkontrollen blir vanskeligere.

Oppskriften kommer fra Chef Steps.

Ingredienser:

 • 50 gr. gelatin, 250 bloom
 • 140 gr. vann
 • 225 gr. sukker
 • 22.5 gr sorbitol pulver
 • 245 g glukosesirup
 • 15 gr. sitronsyre
 • 12 gr. eterisk olje med smak (jeg kjøper oljer fra denne nettbutikken: CC Hobby)
 • Maisstivelse for å forhindre at vingummien setter seg fast i formene
 • Silikonformer

Fremgangsmåte

0. Pudre silikoformene med maisstivelse – rist av det overflødige.

 1. Oppløs gelatinen
 • 50 gr. gelatin, 250 bloom
 • 140 gr. vann

Bland gelatinen og vann i en ziplock-pose og forsegl den. Plasser posen i et vannbad og still inn sirkulatoren på 65 grader. Ha den der i cirka 30 minutter – pluss/minus 10 minutter. Den er ferdig når pulveret eller platene har løst seg opp til en tykk, klumpfri sirup.
2. Smelt sukkerbasen

 • 225 gr. sukker
 • 22.5 gr sorbitol pulver
 • 245 g glukosesirup

Bland ingrediensene og varm opp i en kjele til blandingen når 65 °C under sakte omrøring. Når blandingen er varm, tilsett forsiktig gelatinen fra steg 1. Fjern kjelen fra varmen og hell blandingen i formen.
3. Tilsett syre, smak og farge

 • 15 gr. sitronsyre
 • 12 gr. olje med smak
 • Farge

Tilsett syre og smaksolje i blandingen og rør rundt. Tilsett farge dersom du ønsker det. Start med noen få dråper og fortsett til du har fått ønsket resultat. Ha blandingen over i en “sauce gun” eller annet utstyr som måtte passe for å helle blandingen i silikonformene.

La vingummien stivne i romtemperatur og plasser den i kjøleskap over natten – tildekk formene med plastfolie (bare løst dandert over toppen av formene).

Nyt!

vingummi_former
Pudre silikonformene med maisstivelse og rist av det overflødige.
vingummi_ingredienser
Dersom du finner frem og måler til alle ingrendiensene før du starter, blir alt mye enklere.
vingummi_hjemmelaget_form
Du kan bruke en hvilken som helst silikonform, men det er greit at formene ikke er veldig store.
vingummi
Hjemmelaget godteri er mye morsommere å sette tennene i til påsken!

hjemmelaget_vingummi2