It`s time!

Har du lyst til å sette tennene i dine egne søte cherrytomater, er det lurt å begynne å så nå.

Paprika og chili bør også sås i februar. Plantene trenger riktignok både lys og varme for å spire på denne årstiden. Dersom du ikke har utstyr til dette, kan det være greit å vente til mars. Selvdyrking har tatt av, så du finner det meste på nett. Jeg pleier å kjøpe utstyr på impecta.se. Du må betale toll, men til gjengjeld får du et gedigent utvalg av alt du trenger – og ikke trenger.

Siden jeg elsker tomater, fikk vi laget et nytt veksthus på torpet til tomater og agurk i fjor sommer. Veksthuset er laget av de gamle vinduene på torpet, og alle vinduene kan åpnes for gjennomlufting. Vekshuset er nå malt i den falurøde fargen som er karakteristisk for svenske torp – selve torphuset har også denne fargen. Jeg kjøpte et solcelledrevet vanningssystem via Impectas nettbutikk, og det fungerer utmerket. Det er ikke noe problem å være borte fra torpet i 14 dager fordi veksthuset vanner seg selv. Vanningssystemet henter vann fra en tønne som står bak veksthuset.

Når jeg høster tomater i juli er alt som det skal være. Jeg lener meg innover i veksthuset og idét jeg forsøker å gripe tak i den innerste klasen med fristende, røde tomater, mister jeg balansen slik at den ene hånden min synker langt ned i varm jord. I dèt jeg har grepet tak i tomatene, dingler den aller største edderkoppen som finnes i de Värmlandske skoger rett foran ansiket mitt – jeg skriker og hopper tilbake, og tomatene triller ned på bakken. Akkurat slik det skal være på et sommertorp.

veksthus
Fargen faluröd er den fineste fargen jeg vet om på et sommertorp – og på et veksthus.
tomat
Mange av tomatene fra i fjor forble grønne på grunn av den kalde sommeren. De fungerer uansett like bra til ketchup.
vanningssystem
Det solcelledrevede vanningssystemet fra Impecta fungerer strålende og kostet under en tusenlapp.
miniagurk
Miniagurkene ble litt store…
agurk
…og veldig mange… Husk forresten at agurker skal ha enda mer næring enn tomater og minst like mye vann.
DSC_7984
Selv om veksthuset vanner seg selv, er det nødvendig med litt daglig stell av tomatene. De vokser fort og må bindes opp, og de fleste artene skal også “tjuves” – det vil si fjerne småbladene som vokser opp mellom hovedstengelen og bladene. Tomater trenger også mye næring.
veksthus2
Forutenom tomatene og agurkene, tester vi også med vindruer i veksthuset. Om de overlever vinteren 2016 er jeg usikker på, men det må testes.

veksthus1 veksthus_agurk