Frokost for krevende damer

Dette er ikke en hverdagsfrokost, men en helgefrokost jeg elsker. Eggs Benedict. Retten stammer visstnok fra en restaurant i USA på 1860-tallet. Mrs. LeGrand Benedict fant ingenting i menyen som hun hadde lyst på. En av kokkene på restauranten kom så opp med Eggs Benedict som besto av en muffins skåret i to, lett stekt i en panne, en tykk skive skinke og et posjert egg på toppen. Til slutt dekket han det hele med deilig Hollandaise-saus. Og Mrs. LeGrand Benedict rullet nok ut fra restauranten med stjerner i øynene. Dette er altså en nokså tung frokost, så jeg anbefaler å lage en liten porsjon. Oppskriften under passer for to personer.

Her må du mestre å lage både Hollandaise og posjere egg. Det er ingen krise om du ikke klarer å posjere egget – det smaker like godt uansett. Tre ting som er viktige når du posjerer egg, er helt ferske egg, dernest å lage en skikkelig “syklon” i vannet før du forsiktig heller egget oppi kjelen fra en kopp og tilslutt; litt eddik i vannet.

Posjerte egg

 • 2 stk ferske, kjøleskapskalde egg
 • 2 ss eddik, 7 %
 • 1⁄2 ts salt
 • ca. 1⁄2 l vann
 • Salt, pepper
 • 2 skiver brød
 • 2 skiver skinke

Hollandaisesaus:

 • 1 stk eggeplomme
 • 37 1⁄2 g smeltet smør
 • 1⁄2 ss sitronsaft

Fremgangsmåte:

 • Kok opp vann og tilsett eddik og salt.
 • Posjer alltid kun et egg om gangen. Knekk et egg i en kopp. Rør om i vannet med tresleiv til det dannes en ”syklon” i midten. Når egget er ferdig porsjert – det vil si har samlet seg og fått en “rund” form, løft egget forsiktig opp med en hullsleiv over i en bolle med isvann. De ferdige porsjerte eggene løftes ett og ett oppi isbollen til alle er ferdige. Da kan du ta eggene litt tilbake over i det varme vannet slik at de får lit varme før du legger den oppå brødet med skinken.
 • Smelt smøret til sausen. Ha eggeplommene i en stålbolle. Tilsett sitronsaft og litt salt. Visp eggeplommene over en kjele med varmt vann og spe forsiktig med det smeltede smøret. Smak til med salt og pepper.
 • Stek brødskivene  – dersom du ønsker det – i en panne med litt smør. Ta dem ut av pannen og legg på skinke og posjert egg. Topp med deilig hollaindaise.

Nyt!

eggsbenedict