På pinne

Ingen grunn til å sitte inne selv om gradestokken kryper ned i minus 10. Pølsene som grilles utendørs er fortsatt varme.

Ingenting er som å stå foran et bål, lukte (og hoste litt av røyken) med kalde kinn og kalde fingre mens du venter på at pølsene skal bli varme. Og har du spikket din egen pinne, kan du i alle fall spise pølser i pinnebrød med god samvittighet. Velger du pølser med høy kjøttprosent, smaker det enda bedre. Jeg bruker Morten Schakendas oppskrift på mellomgrove brød til pinnebrødene mine. Oppskriften under gir 3 store brød, så det kan være et godt alternativ å halvere porsjonen dersom du ikke ønsker å lage brød eller rundstykker i tillegg.

Ingredienser pinnebrød:

 • 1 1/4 kg hvetemel
 • 50 g sammalt rug grov
 • 50 g siktet rugmel
 • 50 g sammalt spelt
 • 50 g sammalt hvetemel
 • 50 g havremel
 • 40 g maltekstrakt
 • 1 l vann
 • 20 gram salt
 • 15 gram gjær

Fremgangsmåte:

 • Ha alle ingrediensene unntatt salt og gjær i en eltebolle. Elt raskt sammen, ca. 2 minutter, og la den hvile i 30 minutter. Ha så i salt og gjær, og elt videre i 15-20 minutter på sakte fart. De siste to minuttene elter du på rask hastighet.
 • Smør en bolle med litt olje, og ha deigen over i den. Strø litt mel på toppen, dekk til deigen med plast, og la den heve i cirka 3 timer. Bruker du deigen kun til pinnebrød, trenger du bare å heve deigen i cirka en time.
 • Når deigen er ferdig hevet, trill ut “pølser” og kjevle dem flate og ganske tynne. Snurre brødleivene rundt pølsene.

God fornøyelse!

gaius
Luksus å ha en egen hund som hjelper til med pinnene til bålet!
pølser_grille
Det kan være godt at brødet ikke dekker hele pølsen. Husk også at brødet bør være tynt – hvis ikke tar det lang tid før deigen blir stekt.
pølser_grille2
Yummi! Ingenting smaker så velfortjent som dette i minus 10.