Uten bismak

Plutselig husket jeg Masala chai latten jeg drakk på en kafé i New Delhi.

Drar du til New Delhi i tro om at du finner et bysentrum, må du tro om igjen. Det var derfor jeg ble glad da jeg etter en periode i India og New Delhi endelig havnet på en vanlige kafé – sammen med en norsk jente og en yngre, indisk mann som jobbet i en veldedig organisasjon. Kul og moderne ung fyr. Vi bestilte det vi skulle ha og satte oss. Jeg fikk verdens beste Masala Chai Latte. Den smakte helt spesielt.

Selvfølglig fikk den også smak fra alle inntrykkene mine i India  –  denne kvelden inkludert. I forkant hadde vi vært på en indisk/pakistansk musikktradisjon i den verste slummen i Old Delhi og hadde ikke med oss mobiltelefon siden vi ble frarådet å ha med oss verdisaker unntatt noen få pengesedler. Vi hadde en fast sjåfør som tradisjonen tro, ventet utenfor. Siden det var vanskelig for han å parkere, avtalte vi at vi skulle ringe da vi ville dra. Vår indiske venn sa at det var ikke noe problem – vi kunne ringe fra hans telefon. Det begynte å mørkne og vi ønsket å dra hjem. Gjentatte ganger spurte vi om han om han kunne ringe etter bilen vår. Han var veldig cool og sa at vi ikke skulle stresse siden dette var hyggelig. Etter å ha spurt tre ganger og blitt avvist på samme måte, reiste jeg meg  og sa at enten fikk vi låne telefonen eller så fikk vi greie oss uten, men gå ville vi i alle fall. Motvillig ringte han sjåføren for oss, og vi var ganske glade for å sitte i bilen tilbake til hotellet.

Masala chai latte smaker aller best uten forpliktelser. Den krydrede smaken fra blant annet kardemomme, stjerneanis, kanel, ingefær og sorte pepperkorn gir verdens deiligste varme i kroppen i den kalde vinteren vi er inne i. Jeg  nyter den til jeg en dag forhåpentligvis er tilbake i India og nok en gang får smale den genuine Masala chai latten.

Ingredienser (til én kopp):

 • 3/4 kopp vann
 • 2-4 hele kardemommeskolmer (helst grønne)(knus dem i en morter)
 • 1-2 tynne skiver med fersk ingefær eller 1,5 ts.tørket
 • 2 kanelstenger
 • 1-2 stjernanis
 • 3/4 kopp melk
 • 1 1/2 ts. sort te
 • 1 ts. fennikelfrø
 • Honning for søtning

Fremgangsmåte:

 • Ha alle krydderne i en kjele med vann. La det koke opp og småkoke i 10 minutter.
 • Avkjøl i kjøleskap eller la bladingen stå over natten slik jeg gjorde. Da blir det mye og deilig smak.
 • Bland i melken og kok opp.
 • Dersom du ønsker melkeskum, kan du steame melk i en espressomaskin eller varme opp melk i tillegg og bruke en melkeskummer. Det finnes et flust av billige, batteridrevne melkeskummere nå.
chailatte
Denne melken er steamet i en espressomaskin, men en melkeskummer fungerer iike bra.