Ventebrød

Alt bør pyntes og skinne til jul. Også brødene.

Julebrødene er allerede klare. Stekt i bakerovn går det helt fint å fryse brødene for så å gi dem en omgang i stekeovnen før brødene skal serveres til julefrokosten 1.juledag. Skorpen er like fantastisk sprø og velsmakende.

I fjor lagde jeg julebrød med pyntedekor, i år ble det noe annet. Fremgangsmåten er som du ser enkel; tegn ønsket julemønster på bakepapir, legg malen på brødet og pensle området som skal dekoreres med egg og melk. Strø så over enten valmuefrø, sesamfrø eller annen dekor du måtte ønske. Havregryn er også dekorativt. Pyntingen må du gjøre etter at brødene er ferdig etterhevet.

Jeg følger dedikert Morten Schakendas brødoppskrifter på både valnøttbrød og mellomgrovt brød. De blir en suksess hver gang.

Hevetid – ikke tull med den. Ikke kutt ned på den, gjør som oppskriften sier.

Her er det bare ventetid igjen før jeg kan sette tennene i brødene.

Ingredienser valnøttbrød (nok til cirka 3 brød)

 • 1250 g hvetemel
 • 50 g sammalt rug, grov
 • 50 g siktet rugmel
 • 50 g sammalt spelt
 • 50 g sammalt hvetemel
 • 50 g havremel
 • 40 g maltekstrakt eller honning
 • 1 liter vann
 • 20 gram grovt havsalt
 • 15 g fersk gjær
 • ca 100 g valnøtter

Fremgangsmåte:

 • Ha alle ingrediensene, bortsett fra gjær, salt og valnøtter i en eltebolle og elt i ca 2 minutter til deigen er arbeidet sammen. La deigen hvile i bollen i ca 30 minutter. Tilsett salt og smuldret gjær. Elt videre i ca 15 minutter på sakte fart. Tilsett valnøttene (grovt hakket).
 • Kjør på rask hastighet i ca 2 minutter. Sett deigen til heving og dekk med plast eller lokk. La deigen heve til omtrent dobbelt størrelse, cirka tre timer.
 • Bak ut og la brødene etterheve i en time. I vanlig stekeovn kan du prøve deg frem med steketiden, men de bør nok stekes på cirka 18o grader i 35-40 minutter. Det er lurt å sette en liten beholder med vann inn i stekeovnen, da blir skorpen ekstra fin. Bank under brødene for å sjekke om de er ferdigstekte. Er brødene ferdig, skal det komme en hul lyd.

Lykke til!

bakerovn
Jeg elsker lukten av en brennende bakerovn. Og ikke minst lukten av brødene som stekes.
Brød pyntet til jul
Her har jeg penslet alt utenom selve juletre-dekoren. Det var ikke så synlig etter at brødet var stekt, og jeg anbefaler å heller lage en mal med “tomt” innhold slik at du kan lage mønster av for eksempel valmuefrø.
Brød til jul
Alle brød i dette huset må være julepyntet!