Norsk tortilla

English

Det er litt patetisk å kaste seg over liksom meksikanske industrielle pakketurisme-produkter når vi har en norsk variant med gode og solide tradisjoner. Siden jeg bor i Norge har jeg et ansvar for å føre lefsetradisjonen videre. Tenk hvor mange lefseoppskrifter som kun finnes i hodene til så mange mennesker rundt i hele Norge og som risikerer å dø ut dersom de ikke dokumenteres. Bodil Nordjore har tatt ansvar. Hun har reist Norge rundt på kryss og tvers for samle inn lefseoppskrifter fra hele Norge. Resultatet er boken «Lefseboken» som inneholder over 300 oppskrifter. Jeg har latt meg inspirere til å lage mine aller første lefser av hjemmedyrkede poteter (en lilla potetsort). Spørsmålet er: Av 300 lefseoppskrifter – hvilken oppskrift velger du når du aldri tidligere har laget lefser? Jeg startet på oppskriftene fra Oppland siden jeg har familie fra Gudbrandsdalen. Jeg var veldig glad i både skrivarbrød og rømmebrød i barndommen. Begge disse oppskriftene er dokumentert i boken. Heldigvis!

Det er ikke så vanskelig å lage lefser. Det er tre ingredienser: poteter, mel og salt. Ikke la deg lure til å bytte ut hvetemel med rugmel. Det fungerer dårlig. Hemmeligheten er å bruke kjøkkenmaskin i minimum 10 minutter for å blande deigen godt sammen. De tradisjonelle bakstekjerringene brukte kun hendene og fikk sikkert bedre resultat enn det vi gjør i kjøkkenmaskin, men noe teknologisk utvikling er det greit å utnytte. Bruk lite mel når du baker ut og børst lefsen fri for mel før du leggerden på takken. Stek lefsene på maks varme. Maks varme på min takke er 6. Takken kommer fra Meteor. Lefsen på bildet er fylt med rømme, salatstrimler, varmrøkt laks, rødløk og dill. Anbefales!

takkelefse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English

Norwegian tortilla

It’s a bit pathetic to buy wannabe Mexican industrial products when we have a lovely Norwegian variant with good and solid traditions. Since I live in Norway, I feel responsible for keeping the tradition with baking the Norwegian soft flat bread, alive. The author Bodil Nordjore has taken responsibility. She has traveled around the whole of Norway collecting recipes from every little town. The result is the book “Soft flat bread” containing over 300 recipes. I was inspired to bake my very first soft flat bread from home-grown potatoes (a purple sort) this week. The question is – from 300 recipes which one do you choose when you`re a totally newcomer to this area? Since I have family from the beautiful Gudbrandsdalen in Oppland, I chose a receipe from this place.

It’s not so hard to make the Norwegian flat bread. There are three ingredients: potatoes, flour and salt. Don`t be tempted to replace the all-purpose flour with rye flour in order to make them healthier. It won`t be a success. The secret is to use the mixer for at least 10 minutes to mix the dough well. Use a small amount of flour when baking the flat bread  and wipe off the extra flour from the flat bread before frying. Fry the flat bread on maximum heat. My flat bread is filled with sour cream, lettuce, smoked salmon, red onion and dill. The taste? A totally irresistible taste of Norway at its best.