“Få tid” – tips

Triks for at ikke livet skal stresse av sted uten at du rekker å nyte det? Spis lang frokost i alle fall én dag i uken.  Jeg vil ikke komme dit at livet kun leves i helgene. Med jobb og mange andre forpliktelser kan nettopp det fort skje. Men nå skal det bli annerledes. I alle fall én gang i uken skal vi ha lang frokost. Det betyr sannsynligvis at vi må stå opp tidligere eller gjøre ting annerledes slik at vi får bedre tid på morgenen. Ingen stressing av gårde med smoothie kjøpt på 7-eleven eller espresso i bilen på vei til jobb.

Den gode vanen begynte denne uken med hjemmelagd tomatbrød. Basisdeigen er basert på Morten Schakendas oppskrift for mellomgrovt brød. Jeg har blandet 400 gram hakkede soltørkede tomater i deigen. Det er stekt i bakerovn, men i oppskriften under er fremgangsmåten for vanlig stekeovn forklart. For å få rillemønsteret er brødet hevet i en hevekurv av denne typen. Og gjett hva? Brødet smaker aller best når det nytes på en hverdag.

Ingredienser:

 • 1 1/4 kg hvetemel
 • 50 g sammalt rug grov
 • 50 g siktet rugmel
 • 50 g sammalt spelt
 • 50 g sammalt hvetemel
 • 50 g havremel
 • 40 g maltekstrakt
 • 1 l vann
 • 20 gram salt
 • 15 gram gjær

Fremgangsmåte:

 • Ha alle ingrediensene unntatt salt og gjær i en eltebolle. Elt raskt sammen, ca. 2 minutter, og la den hvile i 30 minutter. Ha så i salt og gjær, og elt videre i 15-20 minutter på sakte fart. De siste to minuttene elter du på rask hastighet. Bland i de soltørkede tomatene helt tilslutt.
 • Smør en bolle med litt olje, og ha deigen over i den. Strø litt mel på toppen, dekk til deigen med plast, og la den heve i cirka 3 timer.
 • Hell deigen på en melstrødd benk, og trill ut tre brød. Legg brødene til etterheving i cirka en time. Husk å heve deigen langt unna et åpent vindu eller trekk fra verandadøra. Deigen skal heller ikke heves oppå komfyren eller på varmekabler – det gir et dårlig resultat.
 • Når brødene er ferdig hevet, snitt brødene i toppen og stek de ved ca 220 grader. Ha cirka 1 dl. varmy vann i bunnen av ovnen og lukk døra raskt igjen, slik at minst mulig damp slipper ut. Skru ned varmen etter 5 minutter, ned til 180 grader, og stek videre i ca 35-40 minutter eller til brødene er passe stekt. Når du banker på undersiden av brødene, skal det komme en hul lyd – da er de trolig ferdig. Avkjøl brødene på rist.
 • Nyt brødene aller helst til en hverdagsfrokost!

 

Tomatbrød
Soltørkede tomater gir en enda bedre smak til et allerede fantastisk godt brød.
Tomatbrød
Bare synet av dette brødet gir vann i munnen.