Ode til Värmland

Jeg er blitt glad i Värmland. Jeg vet ikke nøyaktig hvorfor. Det er ikke slik at naturen er flottere enn naturen i Norge. Det er ingen høye fjell som tar pusten fra deg. Eller mektige fosser som roper til deg og forsøker å lokke deg til å ta et skritt lengre ut på kanten. I Värmland er det mer en slags enkel sameksistens med naturen. Den puser litt med deg som menneske i stedet for å forsøke å imponere deg. Og så har det nok noe å gjøre med følelsen av å komme hjem.

Jeg er fra denne typen landskap. Jeg er vant til følelsen av ferskvannet som tar meg imot når jeg raskt forsøker å legge på svøm for å hindre at føttene mine synker for langt ned i gjørmebunnen i sjøen. Og til å passe på tærne selv om jeg vet det bare er en myte at gjedda gjerne tar et jafs av dem.

Her er mine seks tips til det Värmland jeg er blitt så glad i.

Dressin

Sykle på nedlagte jernbaneskinner med en velfylt piknikkurv hvor det vokser markjordbær mellom skinnene og de blå øyenstikkerne følger med deg på store deler av turen? Ja takk. Ta en dukkert i en av de mange små vannene langs jernbaneskinnene? Jeg kan nesten ikke ha det bedre.

På Dal- Västra Värmlands Järnväg eller som den også kalles; De Vackra Vyernas Järnväg, kan du sykle fra Årjäng til Bengtsfors – strekningen er totalt på 5 mil. Dressin er en tung sykkel som man plasserer på jernbaneskinnene, og man kan leie enkeltsykler eller dobbeltsykler. Selskapet som leier ut dressinene, kan også ordne med transport fra deler av etappen slik at du slipper å sykle samme strekning tilbake. 10 mil på dressin er en veldig lang tur.

Les mer her: Dressin Årjäng

dressin

dressin-vann

Von Echstedtska gården

Det er vel verdt å ta turen til denne gården som ble oppført i perioden 1762-1764. Gården ligger i Västra Smedbyn i Säffle. I tillegg til kafé, er det også et galleri på gården. På Midtsommer arrangeres konserter og det er også en årlig Bellmandag i juli. I hele huset er det noen fantastiske malerier med bibelsk motiv.

En av historiene fra gården er riktignok tragisk. Under Von Echstedts tid, var det blant arbeiderne en gutt og en jente som var veldig forelsket i hverandre og de var forlovet. Jenta hadde som oppgave å låse rom, boder og kjellere om kvelden og det var hun alt annet enn glad i. Det fantes jo så mange gjenferd, spøkelser og troll som skremte en ung jente. En kveld hvor det var ordentlig ruskevær, løp hun til kjøkkenet for å stenge det av. Det var da hun oppdaget en lys, nesten gjennomsiktig skikkelse som kom mot henne i mørket. Det viste seg å være gutten hun var så forelsket i som ville tulle med henne. Han hadde dratt et laken over seg, hadde en fyrstikk mellom tennene og lagde rare lyder. I all sin skrekk hev jenta en av de tunge, håndsmidde nøklene mot han. Nøklene traff han i tinningen, han falt om og døde noen dager etter. Da jenta oppdaget at det var hennes forlovede, ble hun fra seg av sorg og mistet forstanden. Hun ble holdt innesperret i kjelleren på gården og døde noen år senere. Det sies at man se jenta streife rundt bygningene på gården på leten etter sin elskede.

voneckstedt voneckstedtska voneckstedtska3

Rottneros Herregård

Jeg har en dragning mot herregårder. Jeg elsker all historien som sitter i veggene og ikke minst at disse herregårdene bevares og holdes åpne for besøkende. At jeg er glad i Värmland, skyldes også at jeg er glad i Selma Lagerløf. Rottneros herregård er inspirert av den fantastiske Ekeby herregård i Selma Lagerlöfs “Gösta Berlings saga”.  Rottneros herregård er min favoritt. Den er så vakkert utformet at det nesten er til å gråte av. Grunneleggeren Svante Påhlson var inspirert av sagaens Ekeby og bygde både skulpturer og hageanlegg som var inspirert av Ekeby. Det er fortsatt etterfølgere av Svante Påhlson som bor på herregården i dag, men hagen og parkanlegget driftes av kommunen – det er kostbart å drifte en herregård. For at vi skal få ha gleden av disse vakre herregårdene er det viktig at vi støtter dem og besøker dem.

rottneros1

nilsholgersson
Selmas “Nils Holgersson” selvfølgelig…
rottneros_gaius2
Hey! I can do better than that…
rottneros_selma
Man kan ikke få annet enn fryktinngytende respekt for denne damen. Er du ekstra interessert, kan du i Värmland også besøke Selma Lagerlöfs barndomshjem “Mårbacka”.
rottneros_barn
Rottneros har også et eget parkanlegg for barn.

rottneros3 rotneros rottneros2 rottneros_hage2  rottneros_jente

Esters

Esters kafé er en skikkelig søt kafé. Bokstavelig talt. Deilige, høye kaker, men du får også god lunsj. Et bra utalg av te, og kaffe- og tekopper med ulikt mønster – akkurat slik det skal være. Er det varmt, kan du sette deg ved et av bordene under epletrærne i den deilige hagen. Stedet har også et loppemarked i tillegg til interiørbutikk.esthers5 esthers2 esthers

detaljer
Viktige detaljer.
esthers_reke
O´nostalgie.
esthers4
Denne fortjente jeg!
Et sted for de gode samtalene.
Et sted for de gode samtalene.

Nysäters Hem&Antik

En veldig sjarmerende antikk-butikk som ligger i Värmlands Nysäter. Her kan du kjøpe møbler, tekstil, porselin og mange andre vakre ting. Les mer her: Nysäters Hem&Antik

nysater_butik

nysaters nysaters2 nysaters3

Baldersnäs

Nok en veldig flott herregård som ligger i Dals Långed. Her kan du spise lunsj på dagtid eller innta en bedre middag i restauranten om kvelden. Herregården leies også ut til bryllup og konferanser. På området fins også “Steneby Hemslöyd” som selger halm, tekstiler, treprodukter, smijernsprodukter og keramikk. Julemarkedet som arrangeres årlig på herregården er veldig koselig!  Husk at for at slike herregårder skal kunne holde åpent, må vi støtte dem. Besøk kaféen, restauranten eller kjøp produkter der. Det er det vel verdt.

baldersnas_herregard baldersnas_hage2 baldersnas_pergola

baldersnas_skog
Skogen på Baldersnäs har sitt eget liv.
baldersnas_gaius
Firbeinte blir ikke glemt under lunsjserveringen på Baldersnäs.
baldersnas_krydderhage
Herregården har selvsagt en praktfull grønnsaks-og urtehage.
kafe_baldersnas
Kortreis rabarbrasorbét får du også kjøpt på en av kaféene.
baldersnas_love
Love.

baldersnas_vann