An apple a day…

English

… kan erstattes av dette saftige eplebrødet. Eplemost og eplebiter er en super kombinasjon i brød. Eplemosten gjør brødet saftig, mens eplebitene bidrar til at brødet smaker genuint av eple. Nydelig til feriefrokosten! Eplebrødet har en fordeig som må røres sammen kvelden før du skal lage brødet. Velg selv om du lager disse som brød (porsjonen gir cirka 3 små brød) eller rundstykker (cirka 16-18 stk). Mine brød er stekt i bakerovn, men fremgangsmåten under beskriver hvordan du steker dem i vanlig stekeovn.

Fordeig dag 1:

 • 5 dl. vann
 • 750 gram Manitoba Cream (dette er et svensk mel som gir luftigere bakst, men «Hvetemel Spesial» eller vanlig hvetemel fungerer også helt fint)
 • 3 gr. fersk gjær

Hoveddeig dag 2:

 • 5 dl. eplemost
 • 30 gr. gjær
 • Cirka 800 gr. Manitoba Cream
 • 250 gr. fordeig (se over)
 • 2 ss. salt
 • 2 dl. eplebiter (tørkede)
 • Havsalt

Dag 1:

 • Bland ingrediensene kaldt og la stå i kjøleskapet over natten i en bolle med lokk eller dekket med plastfolie.

Dag 2:

 • Bland ut gjæren i eplemosten. Bland sammen alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og elt deigen i 15-20 minutter på sakte fart. Tilsett eplebiter og la deigen heve i 1,5 time. Bak ut som brød eller rundstykker og la etterheve i 30 minutter.
 • Pensle på vann og strø over havsalt.
 • Stek brødene på 225 minutter i cirka 30 minutter – her må du sjekke om brødene er gjennomstekt ved å dunke på undersiden av brødet. Når det er gjennomstekt, hører du en hul lyd. Dersom du lager dette som rundstykker, stek de i cirka 10-15 minutter (kommer an på størrelsen).

Oppskriften kommer fra boken “Bröd” av Johan Åkerberg.

Lykke til!

DSC_7378 (2) DSC_7375 (2)

 

 

DSC_7396 (2) DSC_7395 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

English

An apple a day…

… could be replaced by this lovely, moist apple bread. In this receipe you need to make a kind of starter dough the evening before (day 1). But don`t worry, it`s quite easy – you just need to mix the ingredients together and leave it in the refrigerator overnight. My bread is baked in a wood fired oven in the cottage garden, but the instruction below explains how you bake the bread in an ordinary oven. Bake them as bread rolls if you prefer that. The dough will give about 3 small breads or 15-18 bread rolls.

Starter dough – Day 1:

 • 5 dl. water
 • 750 gr. flour
 • 3 gr. fresh yeast

Main Dough – Day 2:

 • 5 dl. apple juice
 • 30 gr. fresh yeast
 • Approximately 800 gr. flour
 • 250 gr. starter dough (see above)
 • 2 tbsp. salt
 • 2 dl. apple pieces (dried)
 • Sea salt

Day 1:

 • Mix the ingredients cold and place overnight in the refrigerator in a bowl covered with plastic wrap.

Day 2:

 • Mix the yeast into the apple juice until the yeast has dissolved.
 • Mix all ingredients together in a food processor and knead the dough for 15-20 minutes at slow speed. Add the apple pieces. Cover the mixing bowl and let the dough rise until doubled in bulk, about one hour.
 • Pre-heat the oven to 225 degrees celsius.
 • Divide the dough into desirable shape – either as bread or bread rolls.
 • Allow to rise for 30 minutes.
 • Brush the bread or rolls with water and sprinkle with sea salt.
 • If you choose to bake bread, bake them for bout 30 minutes in the oven. To make sure the bread is baked long enough, tap the bottom of the bread. Of you hear a hollow sound, Your bread is probably ready. If you bake them as rolls, bake them until golden, 15-18 minutes.
 •  Let the bread or the  rolls cool on a wire rack until cool enough to handle and eat.

Bon appétit!