Cool undergrunns-retro

Hva gjør en glassfiberbåtprodusent når tidene blir litt tøffere? Tenker nytt og litt gammelt på en gang. Jordkjelleren er det gamle nordiske kjøleskapet. Bare med mye, mye mer plass. Anlagt riktig skal den kunne holde cirka kjøleskaptemperatur både på hete sommerdager og gjennom frostnetter på vinteren. Det handler ikke bare om at det er kaldt under jorden der kjelleren anlegges, men også om ventilasjonen som sørger for en jevn gjennomstrømming av kjølig luft og akkurat riktig fuktighet fra bunnen av kjelleren og opp gjennom ventilene.

Dessverre har altfor mange av disse gamle jordkjellerne blitt stående og forfalle, både på norske og svenske gårder, selv om jeg har inntrykk av at man har vært flinkere til å ta vare på den på den svenske landsbygda. De færreste føler i dag at de har tid og overskudd til å bygge opp en jordkjeller for hånd med spade og gråstein. Det var ikke helt fristende for oss heller selv om vi så at det tydelig hadde stått en jordkjeller i et hjørne av torpet tidligere. Desto morsommere var det å oppdage den svenske produsenten som har begynte å produsere helstøpte jordkjellere med både innebygget fruktskap, hyller og den sjarmerende tradisjonelle kjellerdøren. Da var det bare å få et lokalt firma til å gjøre grunnarbeidet med utgraving, drenering, pukk og grus under kjelleren og et solid lag med matjord oppå. Noen håndfuller med blomsterengfrø klarte vi selv. Og dermed har vi helårs matforråd med mengder av plass.

 

 

jordkjeller jordkjeller_innvendig jordkjeller_innvendig_2 jordkjeller_blomst