Attention, please

Tomater er enkle å dyrke selv, men kun hvis du gir tomatplantene nok oppmerksomhet, stell, sol og varme. Har du ennå ikke sådd, er du for sent ute, men du kan fortsatt få gleden av å plukke egne tomater dersom du kjøper en halvstor tomatplante fra et hagesenter. Uansett om du har sådd frø fra bunnen eller satser på halvfabrikata, bør du følge disse tipsene.

  • Drenering: Har du tomater i krukker, er det viktig at krukken har god drenering. Det betyr at du i bunnen av krukken legger enten småstein eller Leca-kuler slik at vannet ikke samler seg i bunnen av krukken.
  • Vann og næring: Tomater trenger uendelig mengder vann og næring. Dyrker du tomater i krukker, er det lurt å blande kompost eller kugjødsel i jorden. Du får også kjøpt egne næringspinner for tomater (for eksempel Biobact) som letter jobben siden du kan stikke pinnene ned i jorden og tomatplanten har næring i cirka 60 dager. Tomater liker ikke å få vann på bladene, så pass på at du vanner på jorden.
  • Varme: Tomater tåler overhodet ikke frost, og vil helst plasseres i et solrikt hjørne med ly for vinden.
  • Tjuver: Er alle skudd som kommer mellom stilken og hovedbladet. På mange tomattyper skal tjuvene fjernes fordi de tar vekstkraft fra resten av tomaten.  Sjekk frøposen om akkurat din tomatplante skal tjuves.
  • Risting: I dèt tomatplantene blomstrer, har de godt av å bli ristet lett fordi pollen fra blomstene vil drysse ned på de andre blomstene og føre til bedre pollinering. Bedre pollinering = flere og bedre tomater.
  • Bladmugg: Kan dessverre oppstå under kalde og fuktige somre. Bladmugg gir et hvitt tynt lag med muggsopp på bladene. Det er vanskelig å bli kvitt, men sørg for at plantene har nok luft. Dersom det er for tett med bladverk på planten, kan det lønne seg å fjerne noen av bladene. Har du tomatene i et veksthus kan bladmugg fort spre seg til både squash- og agurkplanter. Sørger du for god gjennomlufting av veksthuset kan du forhindre bladmugg.
  • Vekselbruk: Dyrker du tomater i faste kasser inne i et veksthus eller på et fast sted ute, er det lurt å drive vekselbruk. Det betyr at du bytter vekstplass hvert år. Nematoder er skadedyr (og de er ekle!) som kan forekomme på tomatplantene, og de sprer seg med jorden. Vekselbruk kan derfor forhindre nematoder. Nematodene er rundormer som er 0,5–2 mm lange, trådformede, uleddete, halvveis gjennomsiktige og utstyrt med en munnbrodd som de stikker inn i plantecellene for å ta opp næring. Samtidig injiseres spytt med fordøyelsesenzymer som påvirker cellene. Næringsopptaket fører til unormal utvikling av tomatplanten.
  • Ekstra TLC (tender loving care): Tomater elsker å få jorden dekket av halm eller gress. Nyklippet gress holder på fuktigheten i jorden.

Hvs du ikke er oppmerksom mot tipsene over, ender du kanskje opp med grønne tomater. Da kan du enten lage en tomatchutney eller gjøre som på Whistle Stop Café; steke dem.

Dyrke tomater
I år har vi mange ulike sorter tomater i veksthuset. Tigrellaen er kun valgt for utseendet sitt – mønsteret som er ganske åpenbart utfra navnet.
Tomater
En av sortene fra fjoråret hadde gule tomater.
Dyrke tomater
Det aller beste med å dyrke tomatene selv, er å komme inn i veksthuset og se store klaser av deilig søte tomater som roper om å bli spist.