Å briske seg…

..betyr vel noe sånt som å skyve frem brystet og gjøre seg gild. I USA er beef brisket et av de høyest elskede kjøttstykkene til BBQ og feiringer. Her hjemme er det et billig stykke av oksebrystet som sjelden når lenger enn suppegryta, seigt og fett som det er. Hemmeligheten med brisketen er også den store fortjenesten amerikansk kokekunst har å lære bort: Low and slow.

Behandlet på lav varme over lang tid, helst med litt røyking, får man smaker og mørhet som kan få den møreste indrefilet til å skamme seg. Himmelsk.

Pulled pork har de siste årene dukket opp som en riktig trendvinner på sløye spisesteder. Vel, dette er i prinsippet samme ting med ku eller okse i hovedrollen. Tidkrevende, men slett ikke arbeidskrevende. Og er man så heldig å ha en vedfyrt bakerovn, kan man la kua briske seg over natten sammen med et par bakepoteter, og ikke tenke mer på saken før lunsjen skal serveres. Akkurat passe varm.

Vil du gjøre det skikkelig rimelig, er billig oksebryst lett å finne til skammelig lave “ribbe-priser” i de fleste matkjeder. Vi liker å støtte både produsenter og forhandlere som legger litt mindre industri og litt mer stolthet og omsorg i faget sitt, så vi fikk skåret til et riktig fint stykke av den flinke og engasjerte dama i kjøttdisken på Maschmanns Matmarked. Litt dyrere for både smakens, servicens og bærekraftens skyld, men fortsatt billig.

For å få frem den fine røyksmaken amerikanerne er så glad i, ga vi brisketen en times tid i røykovn, før vi gred den inn med en hjemmelaget krydder-rub. Bruk det du liker, men vær raus. Salt, pepper, oregano, sennepspulver og røkt paprika ble riktig godt. Vi hadde fyrt opp bakerovnen for å lage pizza til lunsj og stekt et par brød på ettervarmen. Og ettersom varmen i en vedfyrt bakerovn holder seg absurd lenge, vil jeg tro gjennomsnittstemperaturen over natten lå rundt 100 grader. Da vi skulle spise lunsj dagen etter, var vel varmen nede på 50-60 grader, – perfekt serveringstemperatur.

Når kjøttet skal ligge så lenge, vil det lett tørke ut. En fin løsning er å legge det på en rist over et stekefat med vann, og pakke hele herligheten inn i aluminiumsfolie. Resultatet: Brisket full av himmelsk smak.  Som bare faller fra hverandre enten du skjærer grove stykker og serverer med en bakepotet og salat, eller trekker den i filler med to gafler og serverer som en pulled beef-sandwich. Uansett med godt øl. Og om en amerikansk IPA noengang skulle være på sin plass, er det vel til dette.

Brisk deg!

brisket
Nydelig kjøtt frra Maschmanns matmarked.
røkeflis
Røyking av mat er populært og røykeflis får du kjøpt de fleste steder hvor man kan kjøpe grill.
roekeskap
En trofast vakthund, men i denne situasjonen er Gaius fullstendig upålitelig siden han er mer glad i maten vi spiser enn sitt eget tørrfor… Forståelig.
roekeovn
Røykeskapet er kjøpt gjennom Dansk hjemmeproduksjon.
kjøtt_bakerovn
Kjøtt så mørt at det faller fra hverandre – det er akkkurat slikt kjøtt jeg vil ha!

bakerovn_kjøtt brisket3

Perfekt tilbehør: IPA.
Perfekt tilbehør: IPA.