Gartnerbolig

En frokost uten kaffe og appelsinjuice. Blåbærene på müslien kan du glemme. Bienes og humlenes massedød truer maten vår. 76 % av matproduksjonen og 84 % av vekstartene i EU er avhengigig av bienes pollinering. Du kan bidra på noen enkle måter.

  1. Du kan unngå å bruke sprøytemidler eller insektsgift.
  2. Du kan plante bie- og humlevennlige planter som blant annet kløver, sitronmelisse, lavendel, løpstikke, mynte, epler, kirsebær, rognebær, blåbær, tindved, bringebær og for eksempel oregano eller timian.
  3. Eller du kan bygge en gartnerbolig til humlene som denne humlekassen vi var så heldige å få til jul.

De fine humlekassene var snekret i lerketre, og var fullt utstyrt med alt av innvendig materiale. Reirmaterialet er shoddy-ull og hår fra hund eller katt. Shoddy-ull er ullmateriale av opprevne filler – det vil si du kan bruke gammel ull du eventuelt har liggende. Sørger du for et godt innvendig reirmateriale, vil humlene selv bygge indre vegger og tak av voks. Når det gjelder plassering av kassene, kan kassene gjerne stå i utkanten av hagen eller ved en skogskant. Det finnes mange nettsider med god veiledning dersom du vil bygge humlekasser – noen lenker er samlet nederst i innlegget. 

Da er det bare å krysse fingrene for mange storfine besøk av humledronninger gjennom våren og sommeren. Kanskje får de en liten lavendelbusk ved inngangsdøren også.

 

humlekasse2
Plasseringen av humlekassen er viktig – den bør ikke stå i fullt solskinn.
humlekasse5
Det innvendige materialet skal være tørt gress, ull-shoddy og pels fra hund eller katt.
humlekasse
Det er fint å plassere humlekassen i tørt gress eller innunder en busk i skogkanten.
humlekasse3
Stikkord for reirmaterialet, er at alt skal være tørt. Humlene er kresne, og i tillegg til god varmeisolasjon vil de at boet skal være stort nok til en stor humlefamilie. Ingen ett-roms på 10 m2 her, med andre ord…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Denne søte karen har gitt alt for å redde humlene. Eller i alle fall litt av pelsen sin. Hårene er blitt kardet opp.