Syrlig knock-out

Som liten kunne jeg spise alt av søtsaker, uavhengig om det var industrikake eller hjemmebakt. I dag lager vi alt fra bunnen av. Farmor lagde også det meste fra bunnen av. Jeg skulle ønske at jeg kunne servert henne noe av det jeg lager nå. Jeg hadde så gjerne invitert henne på denne sitronmånen.

Varianten av sitronmåne-kaken som ble solgt i butikken, inneholdt trolig mer sitronessens enn ekte sitron.

Da jeg kom over denne oppskrift på sitronmåne fra Mette Blomsterberg, måtte jeg gjøre et forsøk. Selvsagt ble den mye bedre enn industrikaken. I tillegg til sitron, inneholder den marsipan. Jeg tror kaken er perfekt dersom du får bestemor på besøk. Den har et preg av nostalgi, kvalitet og ordentlighet over seg, og har “en voksen smak” som kommer til å sjarmere bestemor i senk.

 

Vaniljestang
Kaker blir så mye bedre hvis man bruker ekte vaniljestang fremfor vaniljesukker. Det er lurt å forsøke å blande ut vaniljekornene med litt brunt sukker, da skiller kornene seg lettere og man får ikke en stor klump med vanilje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ingredienser:

Deig A

 • 1vaniljestang
 • 125 gr. rørsukker
 • 250 gr. romtemperert smør
 • 125 gr. melis
 • 150 gr. romtempererte hele egg
 • 100 gr. romtempererte eggeplommer
 • 190 gr. hvetemel
 • 65 g maisstivelse
 • Revet skall og saft av en vasket sitron

Deig B

 • 125 gr. råmarsipan
 • 85 gr. sukker
 • 50 gr. romtemperert smør
 • 75 gr. romtempererte hele egg
 • Litt nøytral olje til å smøre springformen med

Sitronglasur
Revet skall av en vasket sitron
Saften av en halv sitron
150 g melis
Evt. litt vann
10 grovhakkede usaltede pistasjekjerner

I tillegg
En springform eller silikonform (ca. 24 cm i diameter)

 

Deig A: Del vaniljestangen på langs, og skrap ut kornene ved hjelp av en liten kniv. Bland kornene med litt av rørsukkeret slik at kornene skilles.

Rør det romtempererte smøret, rørsukker, melis og vaniljesukker luftig. Tilsett egg og eggeplommer rolig og litt av gangen under omrøring. Stopp når massen er jevn. Bland hvetemel og maisstivelse, og sikt blandingen ned i deigen. Vend den forsiktig, sammen med revet sitronskall og sitronsaft.

Deig B: Elt marsipanen og sukkeret sammen for hånd. Elt inn smøret litt om gangen. Når alt smøret er eltet inn, tilsettes eggene litt om gangen.

Vend Deig A og Deig B sammen, og fordel deigen i en smurt springform. Stek kaken i ovnen på 190 grader i 35-40 minutter til den er gyllen og gir etter ved et lett trykk. Avkjøl sitronkaken helt før den tas ut av formen (hvis du bruker silikonform, bør kaken fryses ned før den tas ut av formen).

Sitronglasur: Riv skallet fra sitronen, og la det revne sitronskallet lufttørke til kaken skal glaseres.

Rør sitronsaften, melisen og kanskje et par dråper vann sammen i en liten kjele. Varm glasuren litt, og fordel den raskt på den avkjølte sitronmånen. Dryss straks over lufttørket sitronskall og pistasje.

 

Lykke til!

 

Sitronkake
Deilig sitronkake som sikkert både svigermor og bestemor setter pris på.