Kortreist grønt

Hvor kommer våren først i Norge? I vinduskarmen.

Da jeg kom over vekstlampen “Gröna lampen” fra Hasselfors garden, ble håpet bokstavelig lysegrønt. Jeg drømte om egendyrket usprøytet salat, midt på kaldeste og mørkeste vinteren. Og jeg er godt på vei. Aspargessalat, rucola, vintersalat, basilikum og oregano. Chili er allerede forsådd, og snart skal tomatfrøene i jorden. I morgen skal jeg så reddik og sukkererter – de grønne spirene er supersunne å ha på knekkebrødet eller å toppe salaten med. Det er lurt først å legge ertene i bløt et døgn, da spirer de raskere.

Det er fascinerende hva du ender opp med når du putter noe i jorden. Prøv deg frem! Du kan foreksempel putte en gul løk i et hyasintglass med vann, og ganske raskt har du noen friske og grønne gressløkliknende skudd i toppen av løken som du kan bruke der du ellers ville ha brukt gressløk.

Det finnes et vell av ulike vekstlys på markedet, men denne fungerer for meg fordi den er enkel, funksjonell og fin å se på. Lyset er blålig, og er nok bedre for vekster enn mennesker. Jeg har en timer på stikkontakten til vekstlampene, og vekstene får lys fra klokken syv på morgenen til klokken seks om kvelden. Husk at vekstene trenger ganske mye vann når de har et varmeelement over seg.

Så da gjenstår det bare å putte noen frø i jorden, løpe ut i snøen og titte inn gjennom vinduet og beundre de unge, grønne og lovende spirene du har om få uker.

Rucola vokser veldig raskt, og allerede etter to uker hadde jeg spirer som jeg kunne toppe smørbrød og salat med.
Rucola vokser veldig raskt, og allerede etter to uker hadde jeg spirer som jeg kunne toppe smørbrød og salat med.
thaibasilikum
Thaibasilikum er en viktig ingrediens i det thailandske kjøkkenet, og siden den er vanskelig å få tak i, er det beste for meg å så den selv. Nå kan jeg gjøre det hele året. Frihet!
Det litt blålige lyset må man bare venne seg til hvis vekstene skal ha det optimalt.
Det litt blålige lyset må man bare venne seg til hvis vekstene skal ha det optimalt.
vekslampe_hasselfors
Jeg har i grunnen det meste vi trenger av grønt nå, men om få uker starter forsåingen for fullt.