Fritert dimsum

Smått fra hjertet

Dim sum – kinesiske småretter, er noe av det beste jeg kan få. I likhet med sushi, har jeg tenkt at dim sum er noe man bør overlate til ekspertene fremfor å forsøke å lage det selv, men i helgen tok lysten til å skape skikkelige dim sum, over. De to ordene “dim sum”, skal visstnok hver for seg bety “liten mengde” og “hjerte”. Jeg la i alle fall hele mitt hjerte i tilberedningen – det tok meg 3,5 time med kokkelering på kjøkkenet. Nå skal det sies at jeg lagde won ton-wrappers selv og at jeg samtidig lagde en kake til en annen anledning.  Du trenger ikke lage won ton-wrappers selv, de selger disse i asiatiske matbutikker. Når det gjelder fyll, er det genialt å bruke rester du har i kjøleskapet. Kylling, reker eller for eksempel and. Jeg synes dim sum smaker best når det er en blanding av dampede dim sum (dumplings eller wonton) og frityrstekte dim sum fordi smakene utfyller hverandre så godt.

Jeg lagde totalt fire ulike dim sum: to dampede varianter hvor den ene var fylt med reker og den andre med five spice krydret kylling. Når det gjelder de frityrstekte variantene, lagde jeg en med and og en annen med svinekjøttdeig og ingefær. Det beste er at fyllet til dim sum kan lages dagen før. Da blir alt mye enklere når du skal tilberede dim sumen. Du trenger også en dampkoker. Den kan du kjøpe på Clas Ohlson eller i asiatiske matbutikker.

Det siste du trenger er fine mennesker å dele dim sumen med. Dette er mat fra hjertet som skal deles med de du setter aller mest pris på.

Lykke til!

Wonton-wrappers

 • Cirka 4,5 dl. mel
 • 1 egg
 • ¾ ts. salt
 • 0,5-1 dl. vann
 • Maizenna for å strø bakeunderlaget

Fremgangsmåte:

 • Ha melet i en bolle, og lag en grop i midten. Visp sammen egg, salt og vannet. Bland alt sammen og ha i ekstra vann hvis det trengs. Bruk skjønn. Husk at deigen ikke skal være klissete.
 • Kna deigen til den blir glatt og smidig, og la den hvile i 30-60 minutter.
 • Del deigen i to. Legg halvparten i et fuktig oppvaskhåndkle, mens du kjevler den andre deigen ut på en overflate som er drysset med maizenna. Kjevle deigen så tynn som du kan få den. En pastamaskin er perfekt å bruke.
 • Del deigen inn i firkanter eller sirkler. Du skal få cirka 12 wonton wrappers ut av hver halvdel.
 • Fyll dumplingene med det fyllet du ønsker – legg cirka en spiseskje med fyll midt på. Fukt kantene med vann, og “knyt” sammen.
 • Etter dette, skal dumplingene dampes. Det er viktig ikke å dampe for lenge, da blir deigen på dumplingene seige. Jeg kokte mine litt for lenge, men jeg vil tro cirka 10 minutter er riktig koketid.
 • Legg bakepapir i de ulike lagene i dampkokeren. Hell vann i en wokpanne, sett dampkokeren over. Sjekk at vannet ikke berører det nederste laget i dampkokeren. Ta dampkokeren ut igjen, og kok opp vannet. Plasser dumplingene i de ulike lagene, og plasser dampkokeren i woken igjen. Damp dumplingene til de møre.
Dumpling deig
Dumplingsdeigen håndteres ganske likt som hjemmelagd pasta – det beste er å bruke hendene.

 

Dumplings deig, wonton
Du må alltid være påpasselig med å dekke til wonton-wrappers, ellers tørker de ut. Strø maizenna mellom dem hvis du legger dem oppå hverandre, og dekk med plastfolie.

 

Dumpling med kylling
Dette er en av variantene som jeg dampet, og den er fylt med five spice krydret kylling.

 

Dumpling (dampkokt) med five spice krydder og sitrongress kylling:

 • 2-3 fedd hvitløk
 • Cirka 2 ss. revet ingefær
 • Cirka 2 stilker sitrongress
 • 1 ss. soyasaus
 • 1 ss. sesamolje
 • 1 ts. salt
 • 1/4 ts. five spice krydder
 • Napa kålblader eller annet grønt, finhakket
 • 2-3 vårløk skåret i tynne skiver
 • 220 gram kyllinglår
 • Soyasaus til å dippe i

Fremgangsmåte:

Stek hakket hvitløk, ingefær, sitrongress og five spice krydder i litt olje. Bland i kål og vårløk. Smak til med soyasaus og østerssaus. Legg i kyllingen , og bruk en gaffel til å blande alt sammen. Dekk med plastfolie og avkjøl mens du lager won ton -wrappers.

 

Dim sum – fritert med svinekjøtt og ingefær 

 • 400 gr. svinekjøttdeig
 • 1 ss. revet ingefær
 • 3 stk. hakkede hvitløksfedd
 • 1 stk. hakket vårløk
 • 2 ss. østersopp
 • 1 ts. kvernetpepper
 • 1 ss. kaldt vann
 • Soyasaus og fersk koriander

Fremgangsmåte:

Stek hakket hvitløk og ingefær sammen med østerssopp. Ha kjøttdeigen i og stek videre. Ha i resten av ingrediensene og tilsett koriander til slutt. Sett i kjøleskap til wonton-wrappers er klare eller server på wonton wrappers umiddelbart og friter dem i smaksnøytral olje på cirka 180 grader.

Dimsum med and
And og vårløk var innholdet i en av de frityrstekte variantene. Ekstra god smak blir det hvis du lar andekjøttet ligge i soyasaus og sukker i noen timer i forveien. Jeg brukte andelår som vi hadde confitert tidligere.
Dampkoker dumplings
Husk å legge et lag av bakepapir under dumplingene ellers setter de seg fast. Jeg kjøpte papir som var spesielt tilpasset dampkokeren.
Fritert dimsum
Har du ekstra deig igjen, er det fint å skjære dette i tynne strimler og fritere dette når du først er i gang. Strø på litt ekstra salt og du har supergodt snacks!