Tre italienere, trippel nytelse

Biscotti. Espresso. Dulce de leche. Den deilige karamelliserte melken du får hvis du koker en boks med søt, kondensert melk i en kjele med vann i fire timer. «Dulce de leche». Eller Hapå. Smaken er  identisk. «Dulce de leche» er nydelig til dipping av biscotti. Tidligere har jeg pleid å koke hermetikkboksen i en kjele i nøyaktig fire timer, denne gang testet jeg en trykkoker. Det tok 50 minutter. Hvis du vil ha en mer flytende karamellkrem, bør du koke hermetikkboksen i en kjele i cirka 3 timer. Hvis du bruker trykkoker, vil jeg tro du får mer flytende karamellkrem hvis du setter tiden på 35-40 minutter. Å koke den i kjele er det enkleste: fyll kjelen med nok vann til å dekke boksen. Putt hermetikkboksen oppi kjelen. La det koke opp, og skru varmen ned til middels (hvis maks for eksempel er 6, sett varmen på 2-3). Pass på underveis slik at vannet ikke fordampes. Når hermetikkboksen har kokt lenge nok, heller du av vannet og avkjøler boksen i kaldt vann. Hvis du bruker en trykkoker, må du være litt ekstra oppmerksom ettersom det er store krefter i sving. Følg alltid med på trykkokeren, og gå ikke fra den.

Bruksområdene til “Dulce de leche” er mange. Karamellkremen er nydelig til ulike typer desserter som for eksempel iskrem. Den kan brukes som fyll i sjokoladepraliner. Du kan også smaksette den karamelliserte melken med hva du vil. Det er veldig godt å tilsette for eksempel havsalt. Sjokolade eller kanel er også supergode kombinasjoner. Oppskrift på biscotti finner du her.

Lykke til!

kondensert melk
Du begynner med denne. Husk at søt, kondensert melk ikke er identisk med Vikingmelk.
trykkoker
Har du en trykkoker, går karamelliseringen av melken mye fortere. Gå aldri fra trykkokeren, og les bruksanvisningen for akkurat din trykkoker før du bruker den. Trykkokeren vår er fra Sous vide Norge.
kondensert_melk2
På 30-40 minutter i trykkokeren er den søte melken forvandlet til deilig karamell.
trykkoker2
Når trykket øker, heves denne knappen. På vår trykkoker skal man være oppmerksom når den oransje, tredje ringen blir synlig. Da bør du skru ned varmen.
Dulce de leche
Trippel italiensk er nydelig sammen.