alt=fløteboller

Luksusirest

English

Tiden slo den høye skapertrangen på målstreken før jul. Jeg lagde marsipan, men utrolig nok ble den liggende i kjøleskapet over jul. Ingen hadde særlig lyst på marsipan i januar, men jeg brukte marsipanen til å lage bunnene i disse fløtebollene. Luksus restemat!

Danmark har trykket fløtebollen til sitt bryst. I Norge spises det nok flere kokosboller enn fløteboller, men smaken er ikke så ulik. De danske fløtebollene har derimot ikke kokos på seg, og bollene har et vell av ulike smaker på fyllet. Summerbird chocolaterie (selvfølgelig dansk)  har nydelige fløteboller med lakrisfyll, hvis du tilsetter litt lakrispulver i denne oppskriften og dropper jordbæret, kommer du ganske nær deres boller smaksmessig.

Fløtebollene ser vanskelig ut å lage, men det er slettes ikke så vanskelig. Det som tar tid, er tempereringen av sjokoladen. Vil du ta en snarvei, kan du kjøpe sjokolade som allerede er temperert, det vil si du kan smelte sjokoladen på hvilken som helst grad, og sjokoladen har fortsatt de samme kvalitetene som annen temperert sjokolade. Jeg foretrekker den “tungvinte” veien for å temperere sjokolade da jeg synes dette gir best resultater. Les hvordan her. Det beste resultatet får du om du bruker romtempererte eggehviter. Husk å skille egget fra eggehviten like etter du har tatt egget ut av kjøleskapet – det er mye enklere å skille kjøleskapskalde egg enn romtempererte.

Lykke til!

Ingredienser:

Bunner:

 • 400 g marsipan
 • Litt melis

Skum:

 • 250 gr. sukker
 • 75 gr. vann
 • 110 gr. glykosesirup
 • 140 gr. eggehviter
 • 15 gr. sukker

Overtrekk:

 • 400 gr. sjokolade

Fremgangsmåte:

 1. Kjevle ut marsipanen i en passende tykkelse – jeg kjevlet mine veldig flate – cirka 3-5 mm tykkelse. Dryss litt melis under marsipanen før du kjevler den ut, så unngår du at den setter seg fast i underlaget. Stikk ut passende sirkler. Jeg brukte en rund pepperkakeform. Stek bunnene i  cirka 5-8 min ved 180 grader, og avkjøl bunnene på rist.
 2. Ha eggehvitene og 15 gram sukker i en helt ren bolle (du trenger en kjøkkenmaskin eller en håndmikser). Ha vann, glukosesirup og 250 gram sukker i en ren kjele. Kok massen til den har fått en temperatur på nøyaktig 117 grader. Bruk et sukkertermometer for å få riktig temperatur. Sukkerlaken skal koke jevnt og langsomt for å få riktig temperatur.
 3. Når sukkerlaken har fått en temperatur på cirka 110 grader, kan du starte med å piske eggehvitene og 15 gram sikker. Pisk det luftig fint – du skal kunne snu bollen på hodet uten at det begynner å dryppe eller renne ut.
 4. Når temperaturen på 117 grader er nådd, tar du kjelen av varmen. Skru kjøkkenmaskinen på full guffe, og hell den varme sukkerlaken i en tynn stråle ned i bollen med eggehvitene og sukkeret som allerede er pisket. Pisk for full maskin i cirka 7-8 minutter. Skummet skal være helt stivt og nesten litt skinnende.
 5. Rens jordbærene og skjær av litt av bunnene slik at de blir lettere å sette stødig på de stekte marsipanbunnene. Ha skummet i en sprøytepose med en fin tut, og sprøyt skummet forsiktig rundt jordbæret. Nå skal fløtebollene stå i cirka 1-2 timer ved stuetemperatur for å få en hinne som gjør at det blir lettere å trekke dem med sjokolade.
 6. Temperer sjokoladen, og hell sjokoladen over bollene. Det er lurt å plassere bollene på en rist med bakepapir under, for så å helle sjokoladen over med en skje.

Oppskriften kommer fra Mette Blomsterberg.

———————–

Danish Chocolate Marshmallow treats

Since I had some marzipan leftovers from Christmas, the obvious dessert today was “Fløteboller” or cream buns. “Fløteboller” are a Danish version of chocolate covered marshmallow cookies or confections with a wafer type base. It`s common with different flavors, such as coffee or mocha flavor. I prefer these with a strawberry inside with the lovely meringue covering the strawberry. Besides tasting like heaven, they are really delicate to look at.

Ingredients:

Bottoms:

 • 400 gr. marzipan
 • Granulated sugar

Meringue/marshmallow:

 • 250 gr. sugar
 • 75 gr. water
 • 110 gr. glucose syrup
 • 140 gr. egg whites
 • 15 gr. sugar

Chocolate coating:

 • 400 gr. chocolate
 1. Roll out marzipan to desired thickness  – about 3-5 mm. Use a Cooke cutter to get nice, round shapes. Bake the bottoms for  5-8 min at 180 degrees, and cool on a rack.
 2. In a small saucepan, combine sugar,  water and glucose syrup. Heat over high heat and cook until sugar syrup registers 117 degrees celsius on a candy thermometer.
 3. Meanwhile, combine egg whites and sugar (15 gram) in the bowl of a stand mixer. Set mixer to medium speed and mix until you can turn the bowl upside down without the eggs sliding out.
 4. With the mixer running, carefully and slowly drizzle in hot sugar syrup. Increase speed to high and whip until desired stiffness is achieved (about 7-8 minutes).
 5. Place a strawberry on each bottom.  Pipe the egg white filling onto the baked bottoms. Leave them in roomtemperature for 1-2 hours.
 6. Temper the chocolate and cover the buns with chocolate, and place them on a baking sheet lined with wax paper.

Enjoy!

Bunner DSC_5503 DSC_5510 DSC_5507 DSC_5512 DSC_5520