One down

Jeg baker ikke syv slag. Hadde man regnet praliner og for eksempel risboller som to av de syv, hadde jeg nok nådd de syv sortene. Men syv tørre kaker blir litt kjedelig, og hos oss blir de ikke spist opp. Disse mandelkjeksene er derimot en fin avveksling fra de tradisjonelle syv sortene. Fylt med syltetøy eller marmelade som blir deilig seigt etter noen dager. Kjeksene er supre som en liten julegave.

Slik gjør du:

Ingredienser:

 • 200 gr. usaltet smør
 • 200 gr. sukker
 • 120 gr. egg (cirka 2 stk.)
 • 360 gr. hvetemel
 • 1 nype salt
 • 1 ts. bakepulver
 • 2 ts. vaniljesukker
 • 50 gr. skivede mandler, finhakket

Glasur:

 • Eggehvite av cirka 1 egg
 • 300 gr. melis
 • 2 ts. sitronsaft
 • 1 nype salt

Fyll:

 • Valgfritt syltetøy eller marmelade

Fremgangsmåte:

 1. Visp smør og sukker luftig. Visp ned eggene i blandingen. Bland sammen resten av ingrediensene og tilsett dem i deigen.
 2. Visp blandingen med en elektrisk visp til det blir en kakedeig. Legg deigen i kjøleskapet til avkjøling i cirka en time.
 3. Kjevle deigen ut til cirka 1/2 cm. tykkelse. Form ut kjeksene med former – jeg brukte en pepperkakeform som hadde en sirkelfasong, samt små stjerner. Stikk ut stjerner i halvparten av kjeksene og legg dem alle på en stekeplate dekket med bakepapir. Stek kjeksene midt i ovnen på 175 grader i cirka 8-10 minutter. La kjeksene avkjøles på rist.
 4. Bland sammen ingrediensene til glasuren med en elektrisk visp i cirka 5 minutter. Tilsett mer sitronsaft dersom den blir for tykk. Fyll en sprøytepose med glasuren og lag et lite hull. Sprøyt ut små prikker på kjeksene som har stjernehull. Når glasuren har tørket helt, legg en skje syltetøy eller marmelade på halvparten av kjeksene uten stjernehull og legg glasurkjeksene over.

Lykke til!

Du kan stikke ut "hullet" med hvilken som helst form. Rund form er fint eller kanskje hjerteform?
Du kan stikke ut “hullet” med hvilken som helst form. Rund form er fint eller kanskje hjerteform?

 

Glasuren min ble for tykk, og jeg måtte blande den ut med ganske mye mer sitronsaft enn da oppskriften anga. Hvis du ikke bruker glasuren umiddelbart, må du dekke den til med et vått klede, ellers tørker den ut.
Glasuren min ble for tykk, og jeg måtte blande den ut med ganske mye mer sitronsaft enn det oppskriften sa. Hvis du ikke bruker glasuren umiddelbart, må du dekke den til med et vått klede, ellers tørker den ut.
Det er ikke så lett å få helt runde prikker, men det er nok lettere hvis glasuren ikke er for tykk. Samtidig må den ikke flyte utover.
Det er ikke så lett å få helt runde prikker, men det er nok lettere hvis glasuren ikke er for tykk. Samtidig må den ikke flyte utover.
Veldig deilig å ha en kakeboks full til jul med disse. Eller å gi bort!
Jeg fylte mine kjeks med multesyltetøy og bringebærsyltetøy. Det er veldig deilig å ha en kakeboks full til jul eller til å gi bort!