Tilbake i scenelyset

Jeg vet ikke hvorfor disse ballerinaene har blitt julepynt hos oss, det er i grunn ingenting julete over dem. Men de er så elegante, så vakre og de har en slags mystikk. Kanskje er det fordi de er historiens “grand ballerinas”.

Anna Pavlova. Hun var aktiv de første tiårene av 1900-tallet. Pavlova danset blant annet Nøtteknekkeren som for oss er en juletradisjon. Hun døde av lungehinnebetennelse i 1931. I henhold til gammel ballett-tradisjon gikk forestillingen den neste dagen hun skulle ha opptrådt, som normalt, bortsett fra at ingen danset hennes rolle. I stedet viste en enkelt lyskjegle hvor hun skulle ha stått på scenen under oppføringen.

Til ære for Pavlova – om ikke scenelys, så skinner i alle fall lyset i leiligheten vår på henne hver jul. Der hun henger, vekker hun fortsatt beundring. Hadde hun selv visst at hun skulle henge på veggen over hundre år etter at hun ble berømt, hadde hun nok smilt og fortsatt kjent varmen fra lyset og hørt glade julestemmer som publikums tilrop.

Du kan lage disse enkelt selv. Jeg har funnet fotografier på internett, og limt fotografiene på stivere kartong. Tyll og all verdens pynt er hengt på dem. Akkurat som ballerinaene fortjener.

DSC_1085

DSC_1106