Til jord skal du bli

For noen måneder siden gikk vi til innkjøp av Bokashi. Bokashi er et innendørs kompostsystem som kan benyttes hvor som helst, og det passer ekstra godt i en byleilighet.

Hos oss lages det mye mat hele året. Vi kaster lite, men det blir alltid mye matavfall som for eksempel grønnsaksskrell og eggeskall. Nå legger vi alt dette opp i en luftett plastbøtte med en liten tappekran nederst. Over strør vi litt bokashi-strø som inneholder mikrober. Etterhvert omdannes matavfallet til et veldig godt jordforbedringsmateriale. Det beste er at ut av tappekranen får man en svært næringsrik, flytende gjødsel som man kan helle på både balkongplanter og stueblomster. Den er svært konsentrert, faktisk så konsentrert at man kan helle den i avløp for å forebygge tette rør, så det er viktig at man tynner den ut før blomstene får sin dose.

Hva med lukten, tenker du sikkert? Beholderen er helt tett, og det blir faktisk ingen lukt. Man kan kaste alt av matavfall – til og med sitrusskall som egentlig ikke skal i en vanlig utekompost. Bokashi-utstyret er dessverre ikke så lett å få tak i Norge. Man kan få kjøpt bøtten, men strø er det vanskeligere med. Via denne nettsiden, kom vi i kontakt med superhyggelige Jenny og Bertil som vi fikk kjøpt utstyr fra. Det var lett å bli engasjert i Bokashi etter å ha drukket kaffe hos dem i Säffle!

Mye av den jorden du kjøper på hagesentre og i butikker, er ikke nødvendigvis god jord. Det er ofte torv forkledd som noe annet. Nylig gikk Miljødirektoratet ut og anbefalte hageeiere om ikke å kjøpe torvjord fra norske hagesentre. Grunnen er at torvmyrer lagrer karbon, og hvis det frigjøres (gjennom brenning eller i kontakt med luft) vil det slippes ut CO2 i atmosfæren. Det er også et stort biologisk mangfold i torvmyrene som ødelegges når aktører som for eksempel Felleskjøpet får kjøpe store torvområder hvor det utvinnes jord som selges i butikkene. Miljødirektoratet anbefaler hageeieren heller å bruke kompost.

Som følge av den næringsrike flytende gjødselen blomstene vår har fått fra matavfallet som er behandlet ved hjelp av bokashi, strutter de – selv langt ut i november. Lavendelen er nesten forvokst. Jeg gleder meg til våren når vi ser effekten av Bokashi på blomstene på torpet.

Naturen gir. Du tar, bruker og gir litt tilbake. Naturen gir tilbake til deg igjen. Det er i grunn veldig logisk. Nordmenn kaster samlet 231 000 tonn mat i året. Med bokashi kan maten du kaster komme til nytte.

Og forresten; hunder elsker Bokashi. Pass på dersom du graver ned bokashi i blomsterbedet og har en firbent venn i nærheten.
Og forresten; hunder elsker Bokashi. Pass på dersom du graver ned bokashi i blomsterbedet og har en firbent venn i nærheten.
Vi har gått til innkjøp av en kasse i sink som har fått plass på balkongen. Den fungerer som oppbevaring av jordforbedringsmaterialet.
Vi har gått til innkjøp av en kasse i sink som har fått plass på balkongen. Den fungerer som vår egen lille jordfabrikk siden vi har blandet jordforbedringsmaterialet med gammel og sliten jord. Resultatet er god jord med ny giv!