alt=hønsefrikassé

Hønestund

En rett jeg husker godt fra barndommen, er hønsefrikassé. Den er så god, så god til tross for sin enkle smak. Perfekt søndagsmiddag på en grå høstdag. Frikassé er klassisk husmannskost. Det tar ikke så lang tid som mange tror. Høne er heller ikke spesielt vanskelig å få tak i, du finner den frossen i frysedisken i de store matbutikkene. Koker du høna dagen før du skal lage hønsefrikasséen, blir det enda enklere. Oppskriften under er til cirka 4-5 personer. Er dere færre mennesker, er noe av det beste at blir nok hønsefrikassé til en restemiddag også. Denne er minst like god dagen etter. Jeg liker restemiddager så lenge de er basert på ordentlig mat.

Ingredienser:

 • 1 høne
 • 2-3 Laurbærblad
 • 10 pepperkorn, hele
 • Salt
 • 1 løk
 • Vann
 • 5-6 gulrøtter
 • Persillerot eller evt. pastinakk (gir god smak)
 • 0,5 Purre
 • 12 dl. hønsekraft

Frikassésaus:

 • ss. smør
 • ss. hvetemel
 • 12 dl hønsekraft (kraft fra kokt høne)
 • 1 ss. sitronsaft

Slik gjør du:

 • Ha hønen i en stor gryte og dekk med kaldt vann. Ha i laurbær, salt, pepper, 2 gulrøtter delt i store biter og løk delt i fire. Kok opp og la hønen småputre 1 ½ – 2 timer eller til lår og bryst er helt møre. Husk å skumme av underveis.
 • Sil av kraften, plukk hønsekjøttet av beina, kutt det i fine stykker og sett dem til side.
 • Skrell grønnsakene og kutt dem i terninger. Kok dem såvidt møre i lettsaltet vann.
 • Lag frikassésausen ved å smelte smør i en kjele, rør i mel og spe med hønsekraften i flere omganger. Rør ut til klumpfri saus mellom hver gang. La sausen koke 3-5 minutter og smak til med salt, pepper og litt presset sitron eller sitronsaft.
 • Ha hønsekjøttet og grønnsakene i frikassésausen, og la det bli gjennomvarmt. Serveres med kokte poteter.

God appetitt!

Ikke kok høna for lenge, da blir den seig.
Ikke kok høna for lenge, da blir den seig.
Hvis det blir for mye hønsekjøtt, er restene perfekt å bruke i en salat, hønsesuppe eller på et smørbrød.
Hvis det blir for mye hønsekjøtt, er restene perfekt å bruke i en salat, hønsesuppe eller på et smørbrød.