Eplekjekt

Sunn snacks er et begrep som byr meg i mot. Det er direkte kjedelig og begrensende fordi begrepet forbyr alt det som for eksempel mektige sjokoladedesserter byr på – fråtsingen i søtt når man først fortjener det, lidenskap i nytelsen å spise det. 

Det er derfor jeg introduserer mine tørkede epleskiver som akkurat det. Tørkede epleskiver. Benytt anledningen nå som de norske eplene er på sitt beste. Da mannen min for noen år siden kom hjem med en dehydrator (tørker), sukket jeg over enda et kjøkkenapparat. Nå bruker jeg dehydratoren titt og ofte til tørking av frukt, sopp eller til å lage marengs i. Dehydratoren er som en liten varmluftsovn med nøyaktig temperaturkontroll på lave temperaturer, og man kan sette brettene tett over hverandre. Har du ikke en egen dehydrator eller tørker, kan du bruke stekeovnen.  Da bør du ha ovnen på 60-70 grader og på varmluft, og sette inn stekebrett med ferdige rensede epler. Etter en times tid er det lurt å vende på eplene. Dette bør gjøres med jevne mellomrom. Tørk eplene på svak varme natten over.

Et godt tips: lag store mengder! Jeg tørket skiver av tolv norske epler forleden dag – de ble borte på én kveld.  De er gode til å toppe granolaen på morgenen eller ha med på jobben. Jeg spiser dem som de er – når som helst, og for meg er de ingen erstatter for noe som helst.

DSC_4688
Eplerensingen går raskere dersom du har en kjerneutstikker. Jeg liker å skjære eplene i litt tykkere skiver siden jeg synes det fort blir tynne når de tørkes.
DSC_4695
Perfekt tørketid i dehydratoren er 58 grader i cirka 8 timer.
DSC_4696
Dehydratoren har en temperaturbryter og en timer. Dehydratoren er kjøpt på Sous Vide Norge.