Late bloomers

Mens noen blir triste av høsten, nyter jeg den til det fulle. Sommeren er fin, men det finnes ingen konstraster. Alt er varmt. Høsten får meg til å kjenne at jeg lever. Å kjenne gåsehuden prikke på huden en tidlig søndagsmorgen for så å kunne ta på meg en genser og drikke en kopp te mens jeg kjenner varmen langsomt komme tilbake til kroppen, er for meg et sterkt bevis på at jeg lever.

I hagen har flere det som meg. De benytter den tidlige høsten til å strutte. Flere av blomstene har brukt hele sommeren på å ligge i dvale for å kunne strutte akkurat i denne tiden. Frøene som tidlig ble puttet i jorden, har krevd både tid, omtanke og stell for å vokse seg sterke. Et eksempel på dette er pyntekorg eller rosenskära som den heter på svensk. Vi sådde frøene utendørs i midten av mai og først i midten av august begynte den å blomstre. Vil du ha en blomst som kan stå ute helt til den første frosten, er dette planten å velge.

Rosene i hagen har også fått ny tilvekst. De har blomstret hele sommeren, og det som skjer hvert år, skjedde også i år. Store, sterke og nye skudd bryter frem og rosene blomster på nytt – sterkere og enda mer struttende enn før. Som en siste oppvisning for oss som takk for omsorgsfullt stell gjennom hele sesongen!

Rosene kommer med nye og kraftige skudd, og blomstrer på nytt.
Rosene kommer med nye og kraftige skudd, og blomstrer på nytt.
Noen av rosene blomstrer faktisk enda kraftigere og penere enn tidligere i sommer.
Noen av rosene blomstrer faktisk enda kraftigere og penere enn tidligere i sommer.
Pyntekorgen er en av de første blomstene jeg selv sådde som barn, og fortsatt er jeg glad i dem.
Pyntekorgen er en av de første blomstene jeg selv sådde som barn, og fortsatt er jeg glad i dem.
Stokkrose (her i form av en staude) er en fascinerende blomst. Den blomstrer i etapper, fra nederst til øverst. Det fine er at når den av avblomstret neders, kaster den av seg det visne, og "lukker" seg inne slik at hele stilken fortsatt er pen.
Stokkrose (her i form av en staude) er en fascinerende blomst. Den blomstrer i etapper, fra nederst til øverst. Det fine er at når den er avblomstret nederst, kaster den av seg det visne, og “lukker” seg inne slik at hele stilken fortsatt er pen.
Bladlusene er borte, og rosene har mye kraft til å stråle på nytt.
Bladlusene er borte, og rosene har mye kraft til å stråle på nytt.
Humlen er slettes ingen "late bloomer", men den vokser fortsatt langt inn i høsten. Humlen kan faktisk vokse hele 10 centimeter i døgnet og en ypperlig klatreplante. Den er fin å ha på en balkong hvis du for eksempel vil ha en vegg mot naboen.
Humlen er slettes ingen “late bloomer”, men den vokser fortsatt langt inn i høsten. Humlen kan faktisk vokse hele ti centimeter i døgnet og er en ypperlig klatreplante. Den er fin å ha på en balkong hvis du for eksempel vil ha en grønn vegg for å gi privatliv mot naboen.