En blomst om dagen

Jeg er glad i blomster, men foreløpig ikke så glad i at jeg spiser dem. De er riktignok fine til pynt av både drinker, kaker og salater. Det er et flust av spiselige blomster; både blant de ville blomstene og blomstene du dyrker selv.

Er du riktig flink, kan du kandisere bladene nå og du har kakepynt å glede deg over når høsten setter inn. Kandisering gjøres ved hjelp av eggehvite og sukker, og det er pirkete arbeid, så ha tålmodighet. Jeg foretrekker å bruke blomstene som fersk pynt. Denne sitronkaken er sitronenes svar på en sjokoladebrownie. Tung, deilig og mektig. Sure sitroner til tross – denne blir man bare søt av!

Ingredienser:

 • 250 gr. smør
 • 1 vaniljestang
 • 3 egg
 • 3 1/2 dl. sukker
 • 2 sitroner
 • 2 1/2 dl. siktet hvetemel
 • 1/2 ss. melis til å drysse på ved servering

Fremgangsmåte:

 • Sett ovnen på 150 grader. Kle en firkantet bakeform (cirka 22 x 32) med bakepapir.
 • Smelt smøret, del vaniljestangen og skrap ut frøene. Bland dem og stangen i smøret.
 • Visp sammen egg og sukker. Vask sitronene, og finriv skallet på en av dem. Press sitronene, det skal bli om lag 1,2 dl sitronsaft.
 • Plukk opp vaniljestangen fra smøret. Bland sitronskallet og sitronsaften i eggeblandingen, hell i vaniljesmøret og rør om.
 • Sikt inn hvetemelet og rør til en jevn røre. Fyll formen og stek kaken i 35-40 minutter. La den avkjøle seg i 45 minutter, og sikt over melis rett før servering.

Lykke til!

 

Blåklokken er spiselig.
Blåklokken er spiselig.

 

Det samme er geiteramsen. Den blir kanskje ikke så pen hvis man legger den hel på en kake, men jeg ville ha plukket av hver enkelt blomst og pyntet med dem.
Det samme er geiteramsen. Den blir kanskje ikke så pen hvis man legger den hel på en kake, men jeg ville ha plukket av hver enkelt blomst og pyntet med dem.

 

Roser er spiselige og nyperosen også.
Roser er spiselige og nyperosen også.
Ringblomsten kan du så selv. Den er lett å dyrke og trenger ikke så mye mer stell enn vann og litt næring.
Ringblomsten kan du så selv. Den er lett å dyrke og trenger ikke så mye mer stell enn vann og litt næring.

 

Agurkurten er en favoritt blant de spiselige blomstene. Steller du godt med den, blir den kraftig. Den frøsår seg lett noe som betyr at den gjerne blir flerårig, så sørg for at du planter den der du ønsker at den skal være. Eller i en krukke. Agurkurten er glad i stabil temperatur, og ikke i temperatursvingninger.
Pelargon er også en annen favoritt. I "Mårbackakake" bruker man bladene fra pelargonen. Mårbacka var Selma Lagerlöfs barndomshjem, og det ligger i Värmland. 18 år etter at gården ble solgt, kjøpte hun tilbake barndomshjemmet for pengene hun mottok i forbindelse med at hun fikk Nobelprisen i litteratur. Jeg liker å lage Mårbacka-kake. Ikke for at den er så fantastisk god, men av respekt for Selma og hennes elskede Värmland.
Pelargon er også en annen favoritt. I “Mårbackakake” bruker man bladene fra pelargonen. Mårbacka var Selma Lagerlöfs barndomshjem, og det ligger i Värmland. 18 år etter at gården ble solgt, kjøpte hun barndomshjemmet tilbake for Nobelpris-pengene. Jeg liker å lage Mårbacka-kake. Ikke for at den er så fantastisk god, men litt av respekt for Selma og hennes elskede Värmland.