alt=ripsgelé

Sommer på glass

Skal du lage ripsgelé, er det nå på høy tid. Det kommer litt an på hvor i landet du bor, men på torpet i Värmland bugner både rips-og solbærbuskene.

For at ripsgeléen skal stivne, bør du bruke en blanding av modne og umodne rips. Det er fordi de umodne bærene inneholder mer pektin enn de modne, og det gjør at geléen lettere stivner. Hos oss er ripsene nå mer eller mindre fullmodne, men jeg rakk å lage gelé før de modnet fullstendig. For å være sikker på at geléen skulle stivne, brukte jeg halvparten vanlig sukker og halvparten “syltsocker” (I Norge selges dette som syltesukker). Det svenske syltesukkeret inneholder pektin og i tillegg konserveringsmiddelet Kaliumsorbat som gjør at geleén holder seg lengre. Kaliumsorbat finnes også naturlig i rognebær.

Ingredienser:

  • 2 dl. vann pr kg rips
  • 1 kg. sukker for hver liter ferdigkokt saft

Fremgangsmåte:

  • Rens bærene. Kok rips og vann til det er mørt –  cirka 20-30 minutter. Skum av hele tiden. Det er et mål at bærene skal “safte” seg, så det er lurt å ikke røre i kjelen.
  • Sil saften gjennom et klede eller en silduk. La bærene renne godt av seg i cirka en time. Du kan vri silduken forsiktig, men ikke for mye siden det fort kommer grums i geléen. Kok opp saften på nytt med sukkeret. La det småkoke til det begynner å tykne. Nå kan du ta gelé prøven: Hell litt gelé på et fat og la det kjølne litt. Trekk fingeren igjennom ripssaften.  Geléen skal da ikke renne sammen igjen. Dersom den gjør det, må du koke den litt til. Ha geléen på rengjorte og varme glass,  og skru godt igjen lokket.

God sommer!

Det bugner.
Det er faktisk helt greit å plukke bær i skyggen når det er femti varmegrader i solen.
Sure
Rips kan fås i både i rødt, gult og hvitt – vi har foreløpig kun røde rips.

 

Under kokingen bør skummet kontinuerlig fjernes og det gjøres lettest med en sleiv.
Under kokingen av bærene bør skummet kontinuerlig fjernes. Det gjøres lettest med ei sleiv.
Det er trolig mye enklere å lage ripsgelé dersom du har en saftekjele, men siden jeg ikke hadde det, silte jeg bærene i en silduk jeg kjøpte i en jernvareforretning. Du kan sikkert også bruke en melsikt.
Det er trolig mye enklere å lage ripsgelé dersom du har en saftekjele, men siden jeg ikke hadde det, silte jeg bærene i en silduk jeg kjøpte i en jernvareforretning. Du kan sikkert også bruke en melsikt.

 

Ripsgeléen er nydelig til tradisjonsrike kjøttmiddager.
Ripsgeléen er nydelig til ost og for eksempel til tradisjonsrike kjøttmiddager.
Lager du litt ekstra mengde av geléen, blir det også fine gaver.
Lager du litt ekstra mengde av geléen, blir det også fine gaver.