alt=hage

Full match

Noen passer sammen, andre ikke. Akkurat som oss mennesker, gjelder dette også i planteriket. Såkalt “companion planting” eller samplanting dreier seg om akkurat det. Om å finne ut hvilke planter som er optimale for hverandre og hvem som ikke tåler synet eller lukten av hverandre.

Samplanting er et alternativ til sprøytemidler for å hindre skadedyr. Ved en optimal plantemiks, får de ulike plantene også ekstra næringsstoffer fra hverandre. Samplanting er neppe noe nytt for tidligere generasjoner eller bønder. I Sør-Amerika har det vært tradisjon for å samplante grønnsakene som man kaller “three sisters”; mais, gresskar og bønner.

Amazon selger flere bøker om “Companion planting”. Jeg har boken “The Complete Guide to Companion Planting” av Dale Mayer og den fungerer veldig fint. Det er nesten ingen illustrasjoner i boken, men den har nyttig teori hvor man lærer grunnleggende om ulike grønnsaker og planter, og hva slags næringsstoffer de gir hverandre.

Hagen på torpet er full av roser og dessverre derfor også full av bladlus. Vi har plantet ryllik i rosebedetene av tre grunner:

  • Ryllik avgir en lukt som bladlusene ikke liker.
  • Ryllik tiltrekker seg marihøner som igjen spiser bladlusene.
  • Ryllik avgir kalium til jorden som gjør rosene sterkere.

Kampen mot bladlus er slettes ikke er over, men ryllik hjelper oss litt på vei. Blomsten Tagetes er bra mot de meste. Vi har plantet den sammen med gulrot fordi tagetes visstnok skal fordrive gulrotfluen. Om den gjør det eller ikke, får vi se i august.

En liten guide til hvilke grønnsaker som er venner i hagen. Utvalget er større enn dette, men her er noen av de vanligste vekstene i grønnsakshagen og en oversikt over hvem som liker hverandre.
En liten guide til hvilke grønnsaker som er venner i hagen. Utvalget er større enn dette, men her er noen av de vanligste vekstene i grønnsakshagen og en oversikt over hvem som liker hverandre.

 

Tagetes er ikke den peneste blomsten i planteriket, men nyttig er den på grunn av sin vonde lukt som jager vekk det meste av fluene man ikke ønsker i grønnsakshagen.
Tagetes er ikke den peneste blomsten i planteriket, men nyttig er den på grunn av sin vonde lukt som jager vekk det meste av fluene man ikke ønsker i grønnsakshagen.
Fin match: gulrot og tagetes. Vi har også satt en rosmarin i gulrot-pallekarmen siden lukten av rosmarinen visstnok skal jage vekk utyske.
Fin match: gulrot og tagetes. Vi har også satt en rosmarin i gulrot-pallekarmen siden lukten av rosmarinen visstnok skal jage vekk utyske.
Agurkene i veksthuset er i full gang, Agurkene står i egne potter, men hvis du har satt dem i en pallekarm, har agurkene det godt blant annet sammen med dill, koriander, salat, erter, løk og purre.
Agurkene i veksthuset er i full gang, Agurkene står i egne potter, men hvis du har satt dem i en pallekarm, har agurkene det godt blant annet sammen med dill, koriander, salat, erter, løk og purre.
Ikke bare grønnsakene har godt av gode beskyttere. Roser skal visstnok ha det godt sammen med ryllik fordi ryllik har en lukt bladlus ikke liker. På torpet er nå rosebedene fulle med ryllik - både som markblomst, men også som innkjøpt staude. Kampen mot bladlusene er uansett dessverre ikke over.
Ikke bare grønnsakene har godt av gode beskyttere. Roser skal visstnok ha det godt sammen med ryllik fordi ryllik har en lukt bladlus ikke liker. På torpet er nå rosebedene fulle med ryllik – både som markblomst, men også som innkjøpt staude. Kampen mot bladlusene er uansett dessverre ikke over.