alt=hjemmebrygget øl

I saison

“Internasjonalen” er vårt fjerde hjemmebryggede øl. Ølet ble brygget 1. mai, og navnet var derfor selvskrevet.

Den gjæres med en egen belgisk saison- gjær på en litt høyere temperatur enn de fleste andre øl. Alkoholprosenten på cirka seks prosent.

“Saison”; som betyr “sesong”, stammer opprinnelig fra Belgia og ble brygget i løpet av de kjølige og mindre aktive månedene på gårdene, og lagret slik at gårdsarbeiderne kunne drikke ølet gjennom de varme og slitsomme sommermånedene.  Fargen på ølet avgjøres av hvilken malt man bruker.

Er du interessert i ølbrygging, er det lurt å gå et bryggekurs via for eksempel Ølakademiet. Når det gjelder ingredienser, er Bryggeland på Grünerløkka svært behjelpelige og flinke til å besvare spørsmål – i tillegg til at de brenner for det de gjør. Det blir det godt øl av!

“Internasjonalen er brygget 1. mai, og bryggeriarbeiderne har fullt eierskap til produksjonsmidla. Kledelig rødfarge, indeksregulert alkoholprosent, anarkistisk skjenkepolitikk og solidarisk hangover kjennetegner brygget. Bak rødfargen er den dog et Saison-øl, opprinnelig brygget for å slukke tørsten hos belgiske/franske gårdsarbeidere i innhøstingen. Opp alle jordens bundne trelle, dere orker en økt til! Slik at vi fortsatt kan brygge med pale-malt, litt hvetemalt, havregryn, røykmalt, og en anelse svartmalt samt East Kent Golding humle. Som kamerat Napoleon ville ha sagt etter noen flasker: Alle er lik dyr, men noen liker det mer dyrisk enn andre”.

Med anbefalt drikkevise: "Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl" med Vømmøl Spellmannslag.
Med anbefalt drikkevise: “Det e itjnå som kjem tå sæ sjøl” med Vømmøl Spellmannslag.
Korn
Kornet som er brukt i vår “Saison”er Pale-malt, svart malt (40 gram), 1/2 kilo hvetemalt og 1/2 havregryn.
Ja
1 1/2 time mesking og 1 time koking med noen porsjoner East Kent Golding-humle mot slutten av koketiden, gir denne vørteren.
verdt tiden det tar
Selv etter “prøvesmaking” nummer seks i rekken, får ølet mer smak.
Fin skum
Skummet på ølet er viktig – dette skummet er vi fornøyd med! Hvetemalten er med i denne oppskriften fordi den gir et mer holdbart skum.

mkmk